IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще забрани вноса на руски диаманти от началото на 2024 г.

Предложението предизвика противопоставянето на много страни производителки на диаманти, които заявиха, че той ще навреди на търговията

23:26 | 06.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на седемте най-развити страни в света Г-7 постигна съгласие за забрана на вноса на руски диаманти от началото на следващата година в пореден ход за ограничаване на възможностите на Русия да финансира нашествието си в Украйна, предава Bloomberg.

Макар че Г-7 и европейските им съюзници се опитват да намерят допълнителни начини за натиск върху икономиката на Русия, за да ограничат възможността ѝ да финансира войната в Украйна, диамантите оставаха препятствие.

По-ранни опити за санкциониране на руски скъпоценни камъни в Европа се натъкнаха на съпротива от водещи страни вносителки като Белгия, която заяви, че забраната ще пренасочи доходоносната търговия със скъпоценни камъни другаде.

В сряда Г-7 заяви, че ще забрани целия внос на сурови диаманти директно от Русия от 1 януари. Забраната ще бъде разширена към руските диаманти, обработвани в трети страни, от 1 март, а система за пълно проследяване ще бъде задействана до началото на септември.

През последните три месеца диамантената индустрия лобираше агресивно пред ръководителите на Г-7 за начина, по който трябва да бъде въведена забраната, като се съсредоточи върху използвания метод за проследяване на диаманти.

Белгия предложи всички диаманти да бъдат обработвани в пристанищния град Антверпен, който преди време беше доминиращ в света търговски център, но постоянно губи влиянието си за сметка на конкурентни центрове в Индия и Дубай. Съгласно тази програма всички сурови диаманти трябва да бъдат регистрирани в дигитален регистър в града преди да бъдат върнати към големи центрове за търговия и производство другаде.

Предложението предизвика силно противопоставяне от много страни производителки на диаманти и някои доминиращи играчи в индустрията, които заявиха, че то е неработещо и ще навреди на търговията с диаманти. Те предложиха друга система, при която индустрията трябва да засили и разшири съществуващи модели за сертифициране на произхода.

Г-7 съобщи, че ще продължи консултациите със страни производителки на диаманти как да проектира и задейства системата за проследяване.

„Белгия приветства обявената от Г-7 днес система за проследяване“, заяви белгийският премиер Александър Де Крю. „Това е съществена стъпка за значително намаляване на притока на пари от търговията с диаманти към Русия“, допълни той.

Произходът на диаманта е ясен в началото на веригата за доставки, когато получава сертификат съгласно Процеса Кимбърли, който целеше да сложи край на продажбата на т. нар. кървави диаманти, финансиращи войни. Но след това камъните може да станат трудни за проследяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
Никой не може да извади 30% от пазара на диаманти, както не можа да извади и нефта. Парите са като водата - не можеш да ги спреш, когато са много. Най-много, да им промениш посоката на потока. И досущ както водата, всеки се опитва и потоците на парите да минават през неговите градини. Да гониш потоците с вода или пари от градината си е гаранция, че ще останеш без реколта. Справка - Германия без Северните потоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още