IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се подготвя да забрани и руските диаманти

Има малък напредък по отношение на използването на замразените руски активи в полза на Украйна

22:33 | 20.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е започнала консултации по 12 пакет със санкции срещу Русия, съобщават източници на Bloomberg. В него ще бъдат включени ограничения за търговия с руски диаманти, както и допълнителни ограничени на възможностите на Москва да заобиколят санкциите. Страните от ЕС ще изготвят и списък с трети страни, които помагат на Русия да избегне европейските ограничения.

Според източниците на агенцията ЕС обаче има малък напредък относно въвеждането на данък върху доходите, генерирани от замразените активи на руската централна банка. Идеята е тези пари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Белгия вече предаде на Киев 1,7 млрд. евро, натрупани от данъците върху руски активи, задържани от кралството.

ЕК работи със страните от Г-7, за да бъде изготвен механизъм за проследяване на диамантите в рамките на общността, пише още Bloomberg. Целта е да няма препродажба, която да скрие истинския произход на диамантите.

За възможно включване на диамантите в списъка със санкциите намекна преди десетина дни белгийският премиер Александър де Кро по време на брифинг след срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски. Украинският държавен глава беше на посещение в Брюксел, за да участва в заседанието на министрите на отбраната на НАТО.

Де Кроо коментира още и че се търсят начини замразените руски средства да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Страните от ЕС ще опитат да изготвят и списък с най-необходимите стоки за руската  военна индустрия и да забранят износа им към Русия. Общността ще приложи натиск към трети страни да не препродават забранените европейски стоки на Москва.

Страните от Г-7 планират да преразгледат тавана на цената на руския петрол, тъй като 60 долара за барел вече не е релевантно на случващото се на пазара. Геополитическото напрежение изпрати европейския "Брент" на ниво над 90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
Новините за поредните еуропейски мъдрости не си струва да се четат. Станаха съвсем боклучави от 2020 насам! Преливане от пусто в празно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още