IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В диамантения център Антверпен руските диаманти вече не блестят

Все повече компании се отдръпват от руските скъпоценни камъни заради войната в Украйна

16:30 | 04.11.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Само няколко седмици след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., базираният в Антверпен търговец на диаманти Тиери Тугендхафт започва да получава обаждания от големи бижутери в Париж с молба да спре да им доставя руски скъпоценни камъни.

Той не е единственият. Други фирми в Антверпен, най-големият в света център за търговия с необработени диаманти и шлифоване на най-големите скъпоценни камъни, са помолени да избягват руските предложения. Това се оказва нелека задача, когато Русия отговаря за доставките за около една трета от световното търсене, пише Ройтерс.

Сега западните сили искат да направят бойкота официален – с реална забрана на руските скъпоценни камъни. От няколко седмици се очаква съобщение от Г-7, но несъгласието по подробностите в решението забавя процеса, твърди източник на информационната агенция, запознат с въпроса.

Големи западни бижутери – от Tiffany’s до Cartier и Van Cleef & Arpels – се опитват да се дистанцират от иначе доходоносната търговия с диаманти от Русия.

Вносът на руски необработени диаманти сега е по-малко от 5% от нивата преди войната, посочва източникът.

Тугендхафт, ръководител на T. Diamonds, казва, че около 50% от неговите необработени диаманти са идвали от Русия поради високото им качество. Клиентите обаче му дават само шест седмици, за да намери алтернативни доставки.

„Преходът беше доста бърз, защото вече водехме преговори с Канада, докато все още купувахме от Русия“, коментира той. Сега компанията му доставя около 80% от своите диаманти от Канада, а останалата част – от африкански страни, включително Лесото, Южна Африка и Ботсвана.

Други дилъри от Антверпен не са били толкова бързи, казва Тугендхафт, и е трябвало да преустановят търговията си с необработени камъни, тъй като европейските банки няма да финансират руските им доставки. Около 90% от диамантите в света сега се шлифоват в Индия.

Въпреки че диамантите генерират само малка част от приходите от петрол и газ, те все още носят на Кремъл повече от 4 млрд. долара годишно чрез държавната Alrosa, най-големият производител на необработени камъни в света.

Тъй като руският петрол и газ вече са подложени на санкции - за да се намали способността на Кремъл да финансира инвазията в Украйна – САЩ, Канада, Япония и Европейският съюз сега искат да ограничат и приходите на Москва от диаманти.

Белгия изглежда е една крачка напред. Пристанищният град Антверпен е диамантен центът от 15 век и въреки че шлифоването на скъпоценни камъни сега е изнесено предимно в Индия, градът все още доминира в търговията с необработени и големи камъни.

Проследимост

САЩ, Канада, Япония и ЕС обмислят различни предложения за забрана на руските скъпоценни камъни на техните пазари. Предложения бяха представени от Белгия, Индия, Франция и Световния диамантен съюз. Белгия беше помолена от ЕС да изготви предложение и се надява да запази Антверпен като основен център за търговия.

Основният проблем при забраната на руски диаманти от западните пазари, които представляват 70% от световното търсене на диамантени бижута, е как да се проследи произходът на камъните.

Тугендхафт, който е в бизнеса с диаманти от 30 години, казва, че проследимостта вече е доста напреднала в компанията му, която използва специален скенер за създаване на триизмерни изображения на всеки етап от обработката на диаманти, които след това се поставят в блокчейн запис заедно с датите и фактурите, отразявайки всяко движение в производствения процес.

Това струва няколко процента от приходите му и той казва, че пълната западна забрана на руските скъпоценни камъни ще бъде скъпа за индустрията, но също така може да отнеме още една година, за да се приложи напълно. Антверпен е единственото място, което може да се справи с този обем, а митническите разходи и тези за доставка биха се увеличили, допълва той.

Най-големият играч в добива на диаманти по стойност, De Beers, използва блокчейн, наречен Tracr. Съществуват и други системи, но използването на технологията не е широко разпространено в индустрията.

„Истинският проблем са наистина малките камъни. Те идват в пакети от 20 000-40 000 камъка. Как да вземете всеки камък и да го поставите в блокчейн? Просто не е реалистично“, казва той.

Повечето предложения, които се разглеждат от Г-7, за начало се фокусират върху необработени диаманти от 1 карат и повече.

След като диамантът бъде шлифован, надеждното проследяване на произхода му става почти невъзможно без съвпадение с детайлите на необработения камък, казват източници от индустрията. Това поставя тежестта върху началния етап на сортиране на необработените камъни в Антверпен.

Новата технология може след време да успее да показва произхода на камъка, но тя все още е в процес на разработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 в тоя ред на мисли... хубаво продавате на индия, а рупите кво ги правите... че много удобно изпусна тоя момент, дебиии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
penkiler1415
преди 5 месеца
До: Tikva00 Колко кисело е гроздето...душичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 10
Tikva007
преди 5 месеца
И понеже зелката Ташка посегна към народните поговорки, ще предложа на вниманието на цялата агитка от психопаторусофоби и обикновени лешшпери, друг народен лаф от шоплъка: *Че си запалим кащата, та дано да изгори и на Вуте плевнико!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 5 месеца
До: kiler: А шлифованите в Индия диаманти пак ще си отиват в Тифани. Нещо като руския нефт, който Индия обработва и продава на Европа и света като гориво и нефтопродукти. Поредната санкция срещу Путин фактически ще накаже пореден бизнес в ЕС. На мен лично ми е през швепса за загубите на Путин. Следя кризата, която маллоуммници като вас отдолу, но додрапали до властта, докараха на най-богатата част от света и изглежда сте решени да я превърнете в икономически тайфун за Европа, за да ощипете Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
До: penki: Пенке, невъзпитан е за предпочитане пред ***. Избрал съм си името с любоф. Явно не можеш да четеш с разбиране. Няма да има загуби за Русия от спряна търговия с диаманти, защото търговията не може да бъде спряна. В статията пише, че 90% от обработката на диаманти се извършва в Индия, но се възлага от Антверпен, който прибира маржа от необработени до продадени готови диаманти, а той е много повече от 4-те милиарда на Русия от добива. Този марж вече ще го прибира някой извън Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
penkiler1415
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка Той е Tikva 00,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Гледам баламурникът-комплексар Тиквъ07 пак е скочил да брани пияниците-терористи в неделя от сутринта. Колко трябва да си жаалък, че да го правиш?? Айде почвай с минусите през проксито, бааалък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: penkiler1415 с нищо, но това е опорната линия която тоя двбииил се опитва да ни продаде вече над година.... трябва да ни вмени че е в наш интерес блатната кочииина да успее във войната... за съжаление това минава в ниските слоеве на нашето общество... то и за това сме най бедни и най неуки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
penkiler1415
преди 5 месеца
До: Tikva00 И загубите от спрянаа търговия с руски диаманти,с какво ще помогнат на Путин и Русия?! А обидни епитети отравят само невъзпитаните. Името ти приляга точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... прескочи, пък тогаз викай хоп ... българска поговорка !! ... ама мuризливо русоробче политкомисар кат теб предпочита рассиянските нихилизми ... не се напъвай в икономиката , слаб си !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още