IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Африка: Налице е бърза индустриализация, но икономиката се свива

Характерно за развиващите се държави е всяка икономическа криза да засяга първо най-бедните, каза доц. Едуард Маринов

21:10 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Южна Африка притежава най-индустриализирана и диверсифицирана икономика в Африка, но именно бързите индустриализация и диверсификация са фактор за забавянето на икономиката на страната. Това каза доц. Едуард Маринов, институт за икономически изследвания при БАН и преподавател в НБУ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че страната се затруднява с осигуряването електричество и интернет.

Данни за третото тримесечие на годината сочат, че икономиката на страната се е свила. Южна Африка е една от държавите в Африка с най-голямо процентно съотношение между външен дълг и БВП, което не позволява на държавата да се намесва фискално при различен вид кризи, посочи Маринов. По данни в страната инфлацията е около 7%, но инфлацията при горивата и хранителните продукти надвишава 20%, каза още той. Тази година се наблюдаваха четири повишения на основния лихвен процент, достигайки 8,5%.

Маринов даде пример и с държавната компания Transnet, която контролира над 80% от търговските достави вътре и вън от Южна Африка, но от години се наблюдава лошото ѝ управление. Друга компания в сходна ситуация е Eskom – енергийният оператор в страната, като дългът на двете държавни предприятия надхвърля 20 млрд. долара. Държавата не може да си позволи да я финансира и поставя въпроса дали не трябва да се приватизира секторът, каза икономистът.

Той обясни, че е характерно за развиващите се държави всяка икономическа криза да засяга първо най-бедните, като често такива икономически проблеми се трансферират и в социални.

В Южна Африка голяма част от населението няма достъп до трудовия пазар, като безработицата е 35%, а младежката е над 60%, обясни Маринов.

„Огромният ръст на населението съчетан с преструктурирането на икономиката, което изисква повече образован, повече капиталоинтензивен труд, всъщност води до това, че изключително много хора остават социално изключени“, каза той.

„От чисто икономическа гледан точка ефективната политика би била приватизация. Дали ще се пристъпи към такова решение или ще се търсят частични решения, в други държави в Африка видяхме, че бяха концесирани поне големите портове. Бяха концесирани, в някои случаи, към европейски фирми, в някои случаи към китайски оператори и започнаха да работят доста по-ефективно“, каза още Маринов.

Според него за поука на останалите държави може да послужи това, че не е задължително индустриализацията да носи повишаване на благосъстоянието за всички, като подобрява икономиката.

„Първата стъпка към истинското икономическо развитие не е просто да прилагаме държавни политики, насочени към преструктуриране на икономиката, а и да си осигурим капацитета, за да може да ги изпълняваме до край, което започва най-вече с образованието. Развитието започва с образованието“, каза той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още