IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна осъди руските планове за избори в окупираните територии

Президентът Володимир Зеленски е в Аржентина и се очаква да се срещне там с унгарския премиер Виктор Орбан

10:57 | 10.12.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна осъди остро руските планове за провеждане на президентски избори следващата пролет в окупирани територии, като ги обяви за „нищожни“ и заяви, че ще започне съдебно преследване срещу наблюдатели, които бъдат изпратени да ги следят, предава Ройтерс.

Горната камара на руския парламент насрочи президентските избори за следващия март, а председателката Валентина Матвиенко заяви, че жителите на четирите окупирани украински области ще могат да гласуват за първи път.

Русия твърди, че е анексирала Донецка, Луганска, Запорожка и Хердонска област в Източна и Южна Украйна по време на референдуми миналата година, отхвърлени от Киев и Запада като нищожни, но няма пълен контрол върху тях.

Тя също така откъсна Крим от Украйна през 2014 г.

„Призоваваме международната общност да осъди решително намерението на Русия да проведе президентски избори в окупираните украински територии и да наложи санкции на участващите в тяхното организиране и провеждане“, заяви украинското външно министерство в комюнике.

То също така предупреди страните да не изпращат наблюдатели на „псевдоизборите“, като отбеляза, че нарушителите ще „бъдат изправени пред наказателна отговорност“.

„Изборите в Русия нямат нищо общо с демокрацията. Те служат само като инструмент за задържане на руския режим на власт“, заяви министерството.

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че отново ще се кандидатира за президент, ход, който се очаква да го задържи на власт поне до 2030 г.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски замина за Аржентина в събота, за да присъства на встъпването в длъжност на аржентинския президент Хавиер Милей при първото си пътуване до Латинска Америка.

Пътуването на Зеленски, което беше обявено в приложението „Телеграм“, ще бъде съсредоточено върху дългогодишните усилия на Украйна да си осигури подкрепата на страни в глобалния Юг за 21-месечната война на Украйна срещу Русия.

Украинският президент съобщи, че се е срещнал с премиера на западноафриканската страна Кабо Верде Юлис Силва на път за Аржентина и му е благодарил, че е „осъдил руската агресия“ и подкрепя украински инициативи.

Зеленски се надява да свика „глобална мирна среща на върха“ и представи мирен план с основно искане за изтегляне на руските войски от Украйна и признаване на постсъветските ѝ граници от 1991 г.

Киев се опитва да изгради връзки с африкански, азиатски и латиноамерикански правителства, но подкрепата му за Израел е в противоречие с позициите на някои от тези страни.

Украински медии съобщиха тази седмица, че встъпването в длъжност на Милей може да послужи за среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан за разрешаване на различия заради стремежа на Украйна за членство в ЕС.

На среща на върха на съюза следващата седмица ще бъде решено дали да започнат преговори с Украйна и съседната бивша съветска република Молдова, както препоръча Европейската комисия, относно кандидатурите им за членство.

Решението трябва да бъде взето единодушно, а Орбан многократно заяви, че е против започване на преговори сега.

Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак заяви тази седмица, че се опитва да намери подходящ момент за среща между президента и Орбан.

Украински военни се обучават за сурова война през зимата

В покрито със сняг поле в Западна Полша украински военни са обучавани в окопна война, само дни преди да бъдат изпратени на фронта.Обучението се провежда от Полша, Франция и Белгия на 40 км от германската граница.

„Повечето хора на практика нямат никакъв военен опит и са обучавани как да изпълняват някои основни тактики. Обучаваме ги как да използват оръжия в градски райони и окопи“, заяви украински войник.

Обучението се осъществява от Командването за комбинирана оръжейна подготовка, създадено в рамките на усилията на ЕС да помогне на украинската армия. Ученията се провеждат в 24 от 27-те страни членки на блока.

„Ще продължим да се приспособяваме, защото положението на бойното поле се променя всеки ден“, коментира генерал-лейтенант Михел ван дер Лаан, генерален директор на Военния комитет на Европейския съюз.

Украинският главнокомандващ на въоръжените сили Валерий Залужни заяви, че войната се насочва към нов етап на статични и настъпателни боеве, които може да позволят на Москва да възстанови военната си мощ.

Операциите може допълнително да бъдат усложнени от времето заради студа през зимата. „Бих казал, че зимата е най-изтощителният сезон, когато става дума за война. Тя силно ограничава нашето придвижване и маневреност, докато врагът ясно ни вижда чрез термични камери и дронове“, заяви украински войник.

Друг украински войник заяви, че обучението което войниците получават в Полша, ще им помогне да постигнат напредък в контранастъплението. „Сраженията в окопите са един от най-важните елементи в тази война… Мисля, че подобряването на уменията в тази област ще помогне на войниците ни да постигнат успех на бойното поле“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Колега, помниш ли на стената любим портрет? ( Ъпсурт, "Колега " )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още