IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Иванчев: Дефицитът и двете войни увеличават дълга на САЩ

Сегашните лихвени нива ще се запазят поне до средата на годината, твърди финансистът

20:45 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общият държавен дълг на САЩ достигна 34 трлн. долара за първи път, но Конгресът успя да се споразумее за финансиране на правителството. Винаги, когато има война, дефицитите и дългът на САЩ се увеличават, а с повишението на лихвените проценти от страна на Федералния резерв стана по-скъпо обслужването на дълга. Този коментар направи финансистът и преподавател в УНСС д-р Боян Иванчев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Дългът е резултат на изразходвани средства, които са повече от приходите, в резултат на макроикономическата политика на дадена управляваща партия. В един момент анализаторите, финансистите и останалите наблюдатели свикват с големите числа, но не може да се твърди, че увеличението на дълга е безконтролно“, посочи той. За пример д-р Иванчев даде политизирането на разходите от управлението на Обама насам в година на избори, и потвърди, че никой не би искал да предприеме мерки, които няма да се харесат от електората.

„С повишението на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) стана по-скъпо обслужването на дълга, като за 2022 г. то е 2,07%, а в момента е около 2,97%, което е почти процентен пункт увеличение. При дълг от 34 трлн. долара това се равнява на 340 млрд. долара“, изчисли финансистът.

По думите му наблюдателите очакват запазване на сегашните лихвени нива поне до средата на годината, а ако нивата на инфлацията се запазят близко до целта, понижение се очаква във втората половина на 2024 г. „Такова намаление би било в полза на възобновяването на икономическата активност, тъй като финансирането на корпоративния сектор и обслужването на държавният дълг стават по-евтини“, прогнозира д-р Иванчев.

Той потвърди, че ако увеличението на дълга е в синхрон с ръста на БВП, то няма място за притеснения, но около 180% дълг спрямо БВП изглежда твърде много. Според него в момента има страни с над 120% дълг и те все още функционират без тежки спънки. Финансистът предупреди, че поддържането дългосрочно на голям дълг не е добра политика и достигането до лимитните числа означава неминуем крах за пазара и участниците в него.

Анализи сочат, че дефицитът от бюджета на САЩ за 2023 г. ще бъде 6,3%, при 4,1% за 2022 г. Иванчев отбеляза, че той не изглежда пречка за САЩ в краткосрочен план. Повишението на дефицита трябва да се отдаде на двете войни в Украйна и Ивицата Газа, за които САЩ помагат финансово, и на намалените приходи от данъци върху личните доходи на американските граждани.

Според Боян Иванчев в Конгреса се наблюдава политическа борба и отстояването на вижданията на партиите, около разговорите за споразумението за финансиране на правителството.

„Републиканците искат орязване на социални пакети, намаление на финансиране на общински, държавни училища, намаляване на пакети към ветераните, а пък демократите искат обратното, за да флиртуват с техните избиратели. Чрез икономически мерки кристализира тяхната борба за гласове на предстоящите избори, посочи той и допълни, че в последните години става натрапчиво как партиите си извиват ръцете.

Защо рейтингът на САЩ беше намален от две агенции от три пъти до два пъти A? Къде са предизвикателствата пред американската инфлация? По какъв начин предстоящата надпревара за Белия дом се отразява на водената фискална политика?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още