IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки се готвят за най-добра година спрямо американските от десетилетие

Разликата от 21 процентни пункта е най-голямата за очаквана възвръщаемост в началото на годината от поне 2005 г. насам

07:48 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подценяваните европейски банки са напът да отбележат своята най-добра година спрямо американските си конкуренти, след като растящите дългове и регулаторни притеснения спънаха рекордния завършек на 2023 г. за кредиторите в САЩ.

Индексът KBW Bank Index, включващ акциите на водещите 24 американски банки, прибави 30% през ноември и декември – най-добрите му финални месеци за годината, според събирани от Bloomberg данни от 1991 г.

Тази година възвръщаемостта се очаква да е по-малко от 1% според ценови цели на анализатори на 1 януари, събирани от Bloomberg. В същото време европейският индекс Stoxx 600 Bank Index се очаква да върне над 22%, което ще е втората му по успех година от 2012 г. насам.

Разликата от 21 процентни пункта е най-голямата за очаквана възвръщаемост в началото на годината от поне 2005 г. насам, когато Bloomberg започва да събира ценови цели. Тя е факт и на фона на очакваните по-късно тази седмица резултати за четвъртото тримесечие на американските банки.

Първоначална очаквана възвръщаемост на база KBW Bank Index и Stoxx 600 Bank Index. Графика: Bloomberg LP Първоначална очаквана възвръщаемост на база KBW Bank Index и Stoxx 600 Bank Index. Графика: Bloomberg LP

Според анализатори европейските кредитори са подценявани и затова ще се опитат да настигнат конкурентите си тази година. Увеличава се консенсусът, че Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижат лихвите през второто тримесечие, като в същото време се очакват и силни резултати от отчети – средната възвръщаемост по акциите в европейския индекс, ключова мярка за доходност, е на най-високото си ниво от 2007 г. насам.

В същото време в САЩ JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup отчетоха рекордни печалби през третото тримесечие, въпреки че кредиторите се затрудняват под тежестта на забавен ръст на кредитирането, повече регулаторен надзор след миналогодишната регионална банкова криза и притеснения за ръст на неизпълнение на задължения. Въпреки рекордния край на годината измерителят KBW Index остава на около 34% под върха си от януари 2022 г.

От 46-те банки в европейския Stoxx 600 Bank Index 32 се очаква да отбележат двуцифрена възвръщаемост тази година, а 24 ще минат прага от 20%. От 24-те банки в KBW Index само M&T Bank Corp. се очаква да отбележи поне 10% възвръщаемост.

Неизвестният фактор може да се окажат кредитите, коментира управляващият директор на звеното за проучвания на американските банки на Keefe, Bruyette & Woods Кристофър Макграти в интервю. Въпреки че „намаляването на лихвите наистина смъква част от силния натиск от кредитните притеснения“, той очаква повече задължения в САЩ да останат необслужени.

Анализаторите свиха своите прогнози за печалба за 2024 г. за американските банки с 16% миналата година, като няма значително подобрение въпреки сигналите на Федералния резерв за възможни намаления на лихвите. В същото време през същия период прогнозите за печалбите на европейските кредитори бяха увеличени с 37%.

Разликата в прогнозите за печалбите на американските и европейски банки. Графика: Bloomberg LP Разликата в прогнозите за печалбите на американските и европейски банки. Графика: Bloomberg LP

„По-предпазлив съм тази година“, коментира управляващият директор за капиталови проучвания на Wedbush Дейвид Шияверини. „Смятам, че махмурлукът от всички стимули заради Covid все още не е усетен напълно и това ме кара да съм по-предпазлив в момента“, допълва той.

Възвръщаемостта на KBW Index средно е 5,3% на година през последното десетилетие спрямо 0,2% годишна възвръщаемост за Stoxx 600 Bank Index.

Очаква се JPMorgan, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo да дадат начало на сезона на отчетите този петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още