IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iBanFirst: Намаляването на лихвите носи волатилност на пазарите и повишени разходи за бизнеса

Европа е на ръба на рецесия, докато икономиката на САЩ надхвърля очакванията, което води до засилване на долара и обезценяване на еврото

20:27 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През първото тримесечие на 2024 г. ще започне цикъл на намаляване на лихвените проценти в основните развити държави. Това може да доведе до завръщане на волатилността на валутните пазари, което би изложило малките и средни предприятия на повишени разходи и несигурност в бизнеса. Тази прогноза направиха анализаторите на компанията iBanFirst, доставчик на валутни услуги и трансгранични плащания за бизнеса.

Очакванията им са за низходяща траектория за обменния курс на валутната двойка евро/долар през първото тримесечие, достигайки 1,05. Прогнозата се формира от силата на американската икономика и нестабилността на европейската икономика. 

Рестриктивната парична политика на ЕС

Предизвикателствата пред Европа произтичат от забавеното икономическо възстановяване след COVID, продължаващата енергийна криза и намаляващия износ. За настоящите предизвикателства допринасят и прекалено рестриктивната парична политика в условията на голям дълг и краят на германския икономически модел, основан на достъпа до евтина руска енергия и силната конкурентоспособност в автомобилния сектор, който сега е застрашен от Китай, посочват от iBanFirst. 

Експертите напомнят, че докато Европа е изправена пред риск от рецесия, икономиката на САЩ продължава да надхвърля очакванията, благодарение на устойчивото вътрешно потребление и процъфтяващия жилищен пазар. Съществуват опасения, че Европа може да се окаже на ръба на рецесия, предизвикана от забавянето на растежа на основните ѝ икономики – Германия и Франция. За разлика от тях, икономиката на САЩ надхвърля очакванията, което води до засилване на долара и обезценяване на еврото.

Тенденция на дезинфлация в еврозоната

От iBanFirst посочват, че е обнадеждаващо, че инфлацията в еврозоната бележи по-значителен спад от първоначално прогнозирания. Европейската централна банка (ЕЦБ) коригира прогнозата си за инфлацията за 2024 г., като я намали от 3,2% на 2,7%.

Доларът като убежище

Решението на Федералния резерв да разхлаби паричната си политика поддържа привлекателна реална доходност в САЩ, затова анализаторите очакват първото понижение на лихвените проценти от страна на Фед през първото тримесечие на 2024 г. Глобалният икономически спад допълнително засилва стойността на долара като предпочитана валута във времена на несигурност.

 „С навлизането в 2024 г. нестабилността на валутите ще се завърне и ще засегне компаниите с търговска дейност, независимо от техния размер. Дори малка промяна във валутните курсове може да окаже значително влияние върху маржа на печалбата на даден бизнес, като повлияе на конкурентоспособността му на международните пазари, коментира Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst. "В този непредсказуем сценарий българските компании с вносна и износна дейност трябва да предприемат проактивни мерки за справяне с колебанията на валутните курсове“, допълни той.

Съветът му към бизнеса е редовно наблюдение на валутните пазари, за да са информирани фирмите за последните тенденции, но и да прилагат индивидуален план за управление на валутния риск с помощта на специалист по управление на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още