IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инерцията на лихвите

Геополитическата несигурност и признаците на рецесия заставят банките да финансират проекти с гарантирана устойчивост

07:30 | 02.01.24 г. 13
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

2023 година - поредната, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени, е вече история. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от икономическия живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2023".

Изпратихме година, в която икономиките бяха белязани от политически и обществени промени, продължават и избухват нови войни. Драматичните ситуации при управлението на финансите по света не подмина и България, която в една година трябваше да актуализира бюджета си и да приеме нов, съобразен с предизвикателствата на инфлацията. Вътрешнополитическата несигурност и изборите през 2023 г. отново показаха, че политическите партии трудно надскачат партийните си интереси в атмосфера на договорености и скандали.

Годината беше сложна, защото не даде отговор на един от най-важните въпроси  – готова ли ще е страната ни по макроикономическите стандарти и ще има ли консенсус за влизане на България в еврозоната. И докато финансовите институции отдалеко подготвят платежните си системи за работа в нея, обществото не е изцяло категорично, че от членството ни ще има само позитиви след приемането на европейската валута – изравняване на доходите и по-добри условия за бизнес.

Стабилна банкова система

С преизбрания управител Димитър Радев Българската народна банка продължи с последователната си политика на затягане на монетарните условия, които да съхранят финансовото здраве на банковата система. Той потвърди, че те са „калибрирани по такъв начин, че да помогнат за овладяване на инфлацията, без да стагнират икономиката“.

Банковият регулатор продължи да въвежда европейските стандарти в банкирането с изисквания към политиките на финансовите институции за кредитиране на бизнеса и подпомагане на стопанската дейност в хоризонт не само на тази, но и за следващите години.

С увеличението на 12 процента на задължителните минимални резерви, които банките трябва да съхраняват в БНБ, на практика се изтеглиха няколко милиарда лева от търговските банки, за да се намали кредитната експанзия най-вече в сегмента на жилищните кредити. Очакваният ефект е намаляване на търсенето и потреблението, а от там и на инфлацията.

БНБ констатира, че темповете на кредитна експанзия намаляват и не се наложи да активира допълнителни мерки с вдигане на задължителните минимални резерви на 15%. Но Димитър Радев предупреди, че е необходимо едновременно затягане на монетарната и фискалната политика, за да се противодейства на инфлацията.

Темпът на лихвите

Най-коментираният въпрос през цялата година беше кога ще започне осезаемото повишение на лихвите. Увеличението обаче все още се бави заради високата ликвидност на българската банкова система.

БНБ, с правомощията си от валутния борд, затягаше паричната политика, докато централните банки и Федералният резерв на САЩ постъпателно вдигаха лихвите през последните 18-20 месеца в опит да ограничат инфлацията.

През 2024 г. се очаква Фед да е най-гълъбово настроената сред централните банки на развитите икономики (има се предвид по-смекчена парична политика, бел. ред.). Прогнозите са американската икономика и темпът на инфлация да се забавят, което ще позволи на Федералния резерв да осъществи една по-свободна парична политика.

Охлаждането на инфлацията е цел и на европейските централни банки, но те са по-предпазливи и се придържат към планове за строга парична политика през тази година. Прогнозите им са, че понижението на лихвите ще настъпи през 2024 г., но са убедени, че ще се търси подходящият момент, за да не попаднат европейските страни отново в капана на инфлацията. Европейската централна банка все още не е склонна да смени ястребовата си позиция (монетарна политика с по-високи основни лихвени проценти, бел. ред.) и отложи обсъждането за тази година.

Мнението на пазарите се различава от това на централните банкери. Инвеститори, анкетирани от Ройтерс, очакват шест намаления на лихвените проценти от ЕЦБ през тази година, като се започне от април. Такава е и актуализираната прогноза на Deutsche Bank, според която през 2024 г. лихвите в еврозоната ще се понижат със 150 базисни пункта.

Цел на подобни мерки е насърчаване на икономическия ръст на фона на очаквана рецесия в еврозоната в края на 2023 година и анемичен ръст на БВП (0,8 на сто според последните прогнози на ЕЦБ - бел. ред.) за следващата.

Икономически предизвикателства

Забавящата се глобална икономика е предизвикателство за банковата индустрия през 2024 г. При две войни и енергийни трусове традиционните пазари се променят, затова и банките се фокусират върху преоценка на рисковете при клиентите си.

Непрекъснато се тества способността на банките да генерират приходи и да управляват разходи. Според Петя Димитрова, председател на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Пощенска банка, кредитните институции в България са изключително стабилни и ликвидни – със завидно ниво на висока капиталова адекватност и изчистени портфейли, те са подготвени за предстоящи кризи.

По думите ѝ в България се води стабилна финансова политика и повишаването на лихвените нива се прави с ниски темпове. Тя прогнозира, че в бъдеще и хората, и банките ще вземат отговорни решения, които да влияят на икономическия цикъл.

Предпазливото покачване на лихвите

Конкуренция между банките и изоставане във времето от решенията на ЕЦБ бавят коригирането на лихвените нива у нас, но вече се наблюдава повишение, което все още не стига осезаемо до спестителите.

Ефектът от най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика влияе на цената на кредитирането. Разходите по заемите растат, след като кредитните условия стават по-рестриктивни. Очакванията за забавяне на новото кредитиране на домакинствата и бизнеса, което да намали вътрешното търсене, вероятно ще влияе донякъде на икономическата активност.

Бизнесът става все по-дисциплиниран в инвестиционните си проекти в търсене на баланс между по-неблагоприятна среда с по-високи цени, по-строги кредитни условия, забавено вътрешно търсене и оперативна рентабилност.

Банките в България обаче все още запазват ниски лихвените нива под влияние на конкуренцията, високата ликвидност на сектора и конюнктурата на пазарите.

Последна актуализация: 22:49 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 4 месеца
До: odysey чети веее ... къде говоря за имоти??? говориме за заплати и точно за такива като твоите приятели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: corner общи приказки и алабализми няма сми да коментирам!... 80-та с Гърция имам почти еднакво население... сега сме почти двойно по малко... кой кво е задържал се вижда от графиката! Слушам твоето предложение как е най правилно в тази ситуация, щото за мен това е много правилна политика, макар и закъсняла с 15 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 10
odysey
преди 4 месеца
До: khao Мислиш ли, че с надуване на цените на имотите подобряваш демографията? Аз не мисля така, познавам доста хора, които отидоха да работят в чужбина, след това си накупиха апартаменти в България и сега спират да си идват дори и за Коледа и Нова година, някои от тях вече говорят, че е по-добре да продават в България и да остават там завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 11
corner
преди 4 месеца
До: khaoАко икономиката е слаба заради корупция , липса на административна реформа , армии от нищоправещи на заплати , изпъкващ имотен сектор без покритие ............ най- лошото е бизнесът да бъде заменен от държавните политики и разходи .Накрая ще имаме икономика изцяло задвижвана от държавни разходи и дългове .Когато нещо не работи , то просто не работи - Гърция задържаха младите , които впоследствие отново избягаха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: corner Загубихме над 2 мил. човека раб. ръка (+ децата които родиха в чужди държави), ще дойде момента когато тая цифра ще стане 3... колко още искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 14
corner
преди 4 месеца
До: xapoznaiтой може да ги взема от международните пазари , но идва момент когато започва да връща на международните пазари една лихва от 5% освен това идва момент , когато външният дълг става невъзможен и се налага да го рефинансираш с вътрешен и да се залагат такива ликвидни капани из бъдещето , означава че сега консумираме в гръцки вариант , макар и в по- лека форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 19
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Китай е в дефлация ,абсолютен спад и срив в икономиката ,Швеция е в рецесия ,Германия е в рецесия ,там цените на имотите пада с над 10% ,сума ти фалити на имотни гиганти,да не продължавам ,даже за Дубай дето беше свръх надут пазара ,по цени и активност и за там писаха че е започнало забавяне ,само в България ще се лъжем до последно как всичко е цветя и рози
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 5
xapoznai
преди 4 месеца
Същото би било ако вдигнат цената за притежание на жилища като данъци, такси и др. Може да се приемат законодателни промени, които да ударят празните жилища. Етажната собственост да може ефективно да събира парите от такива без да минава през съд, а направо с изпълнителен лист. Има куп неща, които могат да се направят ама дали целта е такава? Ами не е! Целта е да се подкрепят доходите. Това ще бута и инфлацията, а от там и цените на имотите. Държавна политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
xapoznai
преди 4 месеца
Пропускаш важна подробност - Уникредит иска да купува държавен дълг на около 4% вместо да дава ипотеки на 2,5%. Ама няма... ДСК и Уникредит имат много голям пазарен дял и не им отърва ситуацията - имат пари, а няма къде да ги налеят. За сравнение по-малките банки вече набират ресурс на 1%+... При толкова пари в банките, които буквално няма какво да ги правят, им се иска нещо да се случи... Просто е въпрос на политика - ако финансовото министерство реши да издърпа ликвидност, ще има промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
nkavrakov1982
преди 4 месеца
https://***.google.com/search?sca_esv=595032269&rlz=1C1GCEA_enBG880BG880&tbm=vid&sxsrf=AM9HkKnfwJlUXEkeYxVcYZVi3JoSowZJ9Q:1704182339818&q=%D0%91%D0%98%D0%A1%D0%95%D0%A0+%D0%9C%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%92&sa=X&ved=2ahUKEwii-_z3nb6DAxVvevEDHYHHCmAQ8ccDegQIKBAH&biw=1482&bih=703&dpr=1.25#fpstate=ive&vld=cid:a39959a3,vid:ge7zov7DCAY,st:0 ПАЗАРА НА ИМОТИ КАТЕГОРИЧНО Е В БАЛОН ,БИСЕР МАНОЛОВ НА 6 ДЕКЕМВРИ 2023Г СЛЕД ДОКЛАДА НА УНИКРЕДИТ БУЛБАНК -МАНОЛОВ Е БИВШ ДИЛЪР НА БАНКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още