IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пакистан и Иран си размениха ракетни удари, насочени към предполагаеми бази на терористи

Преди дни Техеран обстреля бази на "Джейш ал Адл" на територията на Пакистан, днес Исламабад отговори със свои ракети по Иран

12:25 | 18.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пакистан нанесе ракетни удари по предполагаеми позиции на сепаратистки организации, разположени на територията на Иран, два дни след като Техеран удари села на територията на Пакистан, смятани за бази на сунитската групировка "Джейш ал Адл", призната от Техеран за терористична организация. 

Заради атаката Исламабад изтегли своя посланик в Иран, а властите посочват, че има загинали и пострадали деца, припомня Ройтерс.

Тази сутрин ирански медии съобщиха за ракетна атака в село в провинция Систан и Балучестан, по границата с Пакистан. "Това действие е проява на непоколебимата решимост на Пакистан да защити и защитава националната си сигурност срещу всички заплахи", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Пакистан по случая, допълва Bloomberg. Голям брой терористи са убити при операцията, казват от пакистанското Министерство на външните работи. В Иран обаче се говори за убити жени и деца.

И двете сочени за цели групировки действат в приграничните райони - пакистанската югозападна провинция Белуджистан и югоизточната провинция Систан и Балучестан в Иран. И двете са богати на суровини, но и слабо развити.

Иран и Пакистан в миналото са имали обтегнати отношения, но размяната на ракетните удари са най-значимата проява на ескалация в последните години. Те идват на фона на растящото напрежение в Близкия изток след нападението на "Хамас" по територии на Израел през октомври 2023 година. Сега и двете страни опитват да избегнат задълбочаване на конфликта, коментират анализатори пред Bloomberg.

Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир-Абдолахиан говори преди ден със своя пакистански колега, за да обясни ракетния удар, определян от Пакистан като "незаконен акт" от страна на Техеран. В съобщение на външното министерство на Пакистан по повод своите действия пък категорично посочват, че "напълно уважават суверенитетът и териториалната цялост  на Иран", посочва Ройтерс.

Според наблюдатели Китай може да се опита да внесе спокойствие, тъй като и Иран, и Пакистан имат добри контакти с Пекин.

Премиерът на Пакистан Анваар ул-Хак прекъсна визитата си на Световния икономически форум в Давос и се прибра у дома в опит да изясни ситуацията, допълва още Bloomberg.

Говорителят на външното министерство на Пакистан коментира пред журналисти след ударите по Иран, че "Пакистан винаги е ангажиран в диалог и сътрудничество".

"Ще продължим да си сътрудничим с нашия съсед Иран, за да гарантираме, че мирът ще надделее и двете страни полагат съгласувани и координирани усилия за борба със заплахата от тероризъм", коментират от ведомството.

Последните събития се дискутират между Исламабад и Техеран по "различни канали", а Пекин също коментира, че следи ситуацията, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Скъсана_п a ч a , абе царвул скъсан - ти пак ли избяга от лудницата, яяяя обратно там .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Тия аятоласи ирански май един приятел нямат и те, като пPaccия и С.Корея. Чумни тумори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 3 месеца
Така ще е и тази година. Ще се пердашим с ракети и ще върви търговията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още