IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната между Израел и „Хамас“ рискува да парализира срещата на Г-20

Премахването на всички чувствителни политически теми от дневния ред на групата ще даде шанс на групата да постигне консенсус по други въпроси, изтъкват източници

21:00 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от Г-20 споделят толкова различни мнения по отношение на войната между Израел и „Хамас“ и руската инвазия в Украйна, че може да бъдат принудени да намалят обхвата на форума тази година, за да избегнат изцяло геополитическите въпроси а, разкриват пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Премахването на всички чувствителни политически теми от дневния ред на Г-20 би ограничило формата, но това ще даде шанс на групата да постигне консенсус по други въпроси, посочва един от източниците.

Министрите на външните работи на страните от Г-20 ще се срещнат в Рио де Жанейро  в среща, която започва в сряда, когато се очаква групата да обсъди конфликта в Близкия изток. Усложнява предстоящата среща фактът, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва през уикенда сравни войната на Израел срещу „Хамас“ с изтребването на евреите от Адолф Хитлер по време на Холокоста.

Лула задава политическия тон на т.нар. Глобален юг, тъй като Бразилия е домакин ротационното председателство на Г-20. Няколко страни от Латинска Америка изтеглиха своите посланици от Израел на фона на войната в Газа, а Южна Африка заведе дело в Международния съд, обвинявайки Израел в геноцид.

Докато Г-7 е съставена от САЩ и техните основни съюзници, Г-20 обединява страни от целия спектър, включително Китай, и така се превръща в жертва на глобални спорове. Израел не е член на Г-20.

В навечерието на срещата на външните министри – както и на срещата на финансовите министри следващата седмица – длъжностни лица, представляващи страни от Глобалния юг, включително Южна Африка и Бразилия, заявиха, че искат тяхната позиция - че Израел извършва геноцид срещу палестинците - отразени във всяко съвместно изявление на Г-20, разкриват още източници.

Тази формулировка е отхвърлена от няколко други държави от Г-20, включително от САЩ и Германия.

Бразилия проучва стратегии, за да не позволи на войните в Газа и Украйна да засенчат останалата част от дневния ред, като например издаване на едно изявление в края на бразилското председателство през ноември, а не след всяка министерска среща, добавят източниците.

Някои членове, представляващи Глобалния юг, твърдят, че Г-20 трябва да изостави всякакви споменавания на геополитически конфликти, включително войната на Русия срещу Украйна, тъй като споразумение по тези въпроси се смята за невъзможно.

Това означава, че всяко бъдещо изявление на Г-20 ще бъде по-кратко и по-малко политическо, посочват източниците.

Икономически фокус

По този начин форматът на Г-20 ще се фокусира отново върху първоначалната си цел за насърчаване на икономическото сътрудничество и укрепване на фискалната устойчивост, за да се предотврати повторение на глобална финансова криза, изтъкват източниците.

По време на среща в Мароко през октомври само няколко дни след като „Хамас“ започна смъртоносната си атака срещу Израел, финансовите ръководители на Г-20 се споразумяха за комюнике, което не споменава конфликта, подчертавайки борбата на форума за справяне с конфликти, разглеждани като заплахи за глобалната икономика.

Израел настоява, че „Хамас“ трябва да бъде унищожена след нападението на групировката на 7 октомври срещу южните израелски общности, при което загинаха 1200 души. Повече от 29 000 души бяха убити в Газа, откакто Израел започна своята ответна офанзива, сочат данни на здравни служители от територията, управлявана от „Хамас“.

„Хамас“ се счита за терористична организация от САЩ, Европейския съюз и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още