IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Кючуков: Глобалният Юг се утвърди като международен фактор на срещата на Г-20

Разбърква ли се политическият пъзел, коментира директорът на Института за икономика и международни отношения

11:38 | 13.09.23 г.
Снимка: EPA MICK/TSIKAS
Снимка: EPA MICK/TSIKAS

Независимо от отсъствието на китайския президент Си Дзинпин и руския му колега Владимир Путин, срещата на Г-20 може да се характеризира като поредното поле за геополитически сблъсък. В момента международните отношения могат да се опишат с три негатива – липса на мир, сътрудничество и доверие. Най-важният извод от тази среща беше, че така нареченият Глобален Юг заяви своите намерения и до голяма степен се утвърди като фактор в сегашните международни отношения. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Украйна не беше основната тема на срещата в Ню Делхи, за де се избегне противопоставянето между Запада и Юга. Идеята темата да се наложи на този форум чрез предложението за покана на Зеленски не проработи, тъй като Моди категорично отхвърли идеята. От друга страна, в заключителното споразумение се вижда, че Западът не иска да се конфронтира с Глобалния Юг, а напротив - иска да запази възможността за позитивно развитие на отношенията с тези страни“, посочи анализаторът как се променят геополитическите стратегии.

Той отбеляза, че на срещата акцентът е спиране на войната и за неприемливостта да се придобиват територии със сила. “Глобалната картина в момента е значително по-сложна, отколкото по времето на Студената война. Конфронтацията на този е етап е динамична за разлика от времената, когато имаше ясни очертани линии и съюзи. Постепенно всички международни съглашения отпадат едно по едно“, коментира Любомир Кючуков.

Той напомни, че по времето на Студената война имаше контрол, който сега отсъства, „най-вече по отношение на така наречените проксита, които винаги може да предизвикат допълнително усложняване на ситуацията“. Имаме всички основания да смятаме, че ситуацията в момента е доста по-комплицирана.

Анализаторът е на мнение, че глобализацията до голяма степен задълбочи неравенствата както вътре в държавите, така и между държавите.

Според него Китай е страната, която е най-активна на територията на Африка. Тя има най-сериозно влияние, разработено през последните 30 години – влияние като инвестиции, инфраструктурни проекти и политическо влияние. Кючуков е категоричен, че за разлика от Европейския съюз, който дава дори повече пари от Китай под формата на помощ за развитие, ефективността на китайските инвестиции на континента е по-видима.

Любомир Кючуков засегна и домино ефекта на превратите на континента и заяви, че Русия няма общо с превратите в Африка. „Африканските страни са особено уязвими от гледна точка на всичките геополитически проблеми. Не случайно това което се опитват и БРИКС, и Г-20 да направят е създаване на формат за сътрудничество Юг-Юг, който да е независим от натиска на Запада“.

Различен ли е прочитът на войната от Г-20? Предефинират ли се международните отношения с воденето на войни и периодите на мир, които стават изключения? Ще се реализира ли мащабния проект за пристанищна и жп инфраструктура на САЩ и ЕС за връзка с Индия? Повече за срещата между севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Путин може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още