IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Децентрализираното производство на енергия в ЕС ще достигне 500 млрд. евро годишно

Какъв е потенциалът при използването на отпадъчни води и отпадъчна топлина от ВЕИ, коментира Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолия" за България и Гърция

11:42 | 21.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Децентрализираното производство на енергия и използването на ВЕИ е процес, който вече е в ход и напредва. Това е разрастващ се пазар, който се оценява на 500 млрд. евро годишно. Това съобщи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолия" за България и Гърция, в коментар какви са финансовите измерения на екологичната трансформация.

Според него потенциалът е огромен. Франсоа Деберг обясни, че характерно при ВЕИ е използването на енергийни източници, които досега не са използвани – отпадъчни води и отпадъчна топлина. „Всички проекти, свързани със Зелената сделка, с декарбонизацията, са много предизвикателни в контекста на глобалните промени“, посочи експертът и се надява те да доведат до „доста възможности“.

Деберг отбеляза, че в проектите за трансформация се подобряват процесите, финансовата стабилност, устойчивостта и конкурентоспособността, като целта е създаването на по-добра среда за живот.

„Най-пресният и близък пример, свързан с декарбонизацията и екологичността, е пречиствателната ни станция в Кубратово. Производството на зелена енергия от пречистването на отпадъчните води е близо 90% от нашето потребление на енергия в “Софийска вода”, разкри регионалният директор на "Веолия".

Той е на мнение, че вследствие на енергийната криза беше осигурен по-плавен преход при оползотворяването на енергията. “Оползотворяваме биометан, намалихме емисиите на въглероден диоксид, което е много добре за гражданите на София, а до 2025 г. с подобренията по отношение на енергийната ефективност, заедно с фотоволтаичната централа, ние ще бъдем 100% енергийно неутрални”, изброи предимствата в дейността на дружеството Деберг. И добави, че се изпълняват и много по големи проекти в различни страни.

Регионалният директор на "Веолия"  съобщи, че пример за това е дейността в трите бизнес направления в компанията – вода, енергия, отпадъци, в които се прилага декарбонизация, премахване на замърсявания и възстановяване на ресурси.

„Тенденцията, което виждаме на енергийния пазар, е, че започва една по-голяма децентрализация към по-малък капацитет, свързан с декарбонизацията и с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Разбира се, това е свързано и с по-гъвкави услуги, за да се балансират енергийните мрежи. Този пазар определено се разраства“, подчерта Деберг.

Според него децентрализираното производство на енергия и използването на възобновяеми източници е процес, който ще постави три основни предизвикателства за потребителите – да намалят въглеродния диоксид, който произвеждат, да имат сигурни доставки на енергия и не на последно място – да имат енергия на достъпни цени.

Какво е бъдещето на топлоелектрическите централи, които работят с въглища? С колко ще се увеличи търсенето на централно отопление и охлаждане според анализ на Международната агенция за енергия? Излиза ли като приоритет използването на геотермалната енергия? Къде ще се насочат инвестициите на "Веолия" в България? Има ли интерес компанията към “Топлофикация София”?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 месеца
Чудесно е че се говори за "Децентрализираното производство на енергия"! След събитията в Украйна е ясно, че "зентрализираното пройзводство" е супер риск! ... Което не спря БГ правителството да разпореди едни 14 000 000 000 евра?долара за ядрени мощности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още