fallback

Украйна свали още един разузнавателен самолет А-50 от над 200 км разстояние

Загубата е много сериозна, потвърждават руски военни анализатори

00:27 | 24.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на украинските ВВС ген. Микола Олешчук съобщи за свалянето на още един от редките разузнавателни самолети Бериев А-50 над Азовско море на разстояние от 256 км разстояние от фронтовата линия. Самолетът е паднал в близост до населеното място Трудовая Армения в Краснодарския край (Русия).

От оперативния щаб на Краснодарския край потвърждават информацията, но говорят за паднали два самолета в региона, което е причинило и мащабен пожар. От институцията посочват, че пожарът е вече потушен и няма пострадали на  земята от падането на двата самолета.

Украинците официално не претендират за свалянето на втори самолет, но много по-интересни са версиите как точно е унищожен един от разузнавателните самолети на руската армия, въведени на служба през 80-те години на миналия век. Според източници на "Украинская правда" самолетът е унищожен с модифицирана ракета С-200. Този комплекс официално е изведен от въоръжение през октомври 2013 година, но от 2022 година се е "появявал" на бойното поле на няколко пъти.

Приближеният руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) канал в Telegram - ВЧК-ОГПУ, пък лансират версията, че самолетът е поразен с ракета Patriot, водена от малогабаритен дрон с радар. По този начин далекобойността на ракетите Patriot се увеличава и макар и по-трудно може да достигне до около 300 км.

Според руски военни кореспонденти самолетът е свален от приятелски огън - вероятно с ракети С-400, изпратени да свалят украински ракети. В Telegram-каналите дори се обсъжда вариант руските ПВО да са имали за цел украинските С-200, изстреляни с цел да провокират работата на противовъздушната система в посока към самолета. По този начин екипажът на системата за ПВО погрешно е сметнал самолета А-50 за вражеска цел.

Във видеата от свалянето на самолета е видно, че той хвърля няколко огневи примамки, но това не го спасява.

Според ВЧК-ОГПУ към началото на пълномащабната война през 2022 година Русия е имала на въоръжение не повече от 10 разузнавателни самолета А-50. До тук тя загуби един А-50, свален  отново над Азовско море на 14 януари, както и един беше повреден с дрон в Беларус.

Възстановяването на такъв самолет е много трудно и изисква 15 тона електроника, по-голямата част от която не се произвежда в Русия, допълват руските блогъри.

В рамките само на 7 дни Украйна вече има на сметката си свалени осем руски бойни самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 24.02.24 г.
fallback
Още от Свят виж още