IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще глоби Mondelez за нарушаване на конкуренцията през май, според FT

Компанията тази година задели 340 млн. евро срещу потенциална глоба от ЕС, която може да е и значително по-висока

22:24 | 16.04.24 г.
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg
Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Американският гигант от хранително-вкусовата индустрия Mondelez ще бъде глобен с милиони евро още следващия месец за ограничаване на продажбите на своите продукти между страните членки на Европейския съюз (ЕС), пише FT, като се позовава на запознати източници.

Регулаторите в Брюксел ще наредят на базираната в САЩ група, която притежава марките Oreo, Cadbury и Toblerone, да спре да блокира трансграничната търговия поради потенциалната вреда за потребителите във време на висока инфлация, казват източниците на медията.

Уточнява се размерът на глобата.

ЕС изрази опасения относно трансграничната търговия с продукти на Mondelez още през 2021 г. и започна антитръстово разследване. Проверката има за цел да определи дали компанията се опитва да ограничи „паралелната“ търговия, при която продуктите могат да се продават на по-ниски цени, защото са внесени от страна, където са по-евтини.

Разследването на Комисията се е фокусирало върху ограниченията за езиците, които се използват върху опаковките на продуктите на компанията. Това потенциално може да подкопае избора на държави, в които търговците могат да продават.

ЕК проверява също така дали ограничаването на паралелната търговия повишава цените и ограничава избора за клиенти от целия континент.

Когато разследването беше открито, главният отговорник по конкуренцията в ЕС Маргрете Вестагер коментира, че „шоколадите, бисквитите и кафето са продукти, консумирани ежедневно от европейските граждани“ и че Комисията ще разгледа „дали Mondelez, ключов производител на тези продукти, може да е ограничил свободната конкуренция, което би могло да доведе до по-високи цени за потребителите“.

Тази година Mondelez задели 340 млн. евро срещу потенциална глоба от Европейския съюз (ЕС), която – според компанията, може да е значително по-висока. Регулаторите могат да налагат глоби до 10 процента от глобалния оборот на дадена компания, ако се установи, че е нарушила законодателството на ЕС за конкуренцията.

Комисията е отказала да коментира пред медията.

От компанията коментират, че си сътрудничат с разследващите органи и се ангажират с ЕК в опит да постигнат пропорционално решение на този въпрос. Дружеството отказва обаче да говори повече заради текущото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още