IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри нови правила на евросъюза за борба с прането на пари

Въвежда се забрана на големи плащания в брой и се създава агенция за борба с изпирането на пари

17:11 | 25.04.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският парламент (ЕП) прие пакет от закони за укрепване на мерките на Европейския съюз за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. ЕП прие и създаването на агенция на ЕС за борба с изпирането на пари като част от пакета мерки, който ще забрани и големите плащания в брой в цяла Европа. Новите правила включват ограничение за професионалните търговци, които приемат или плащат в брой за всяка транзакция над 10 000 евро.

Новите правила гарантират, че хората със законен интерес, включително журналисти, медийни специалисти, организации на гражданското общество, компетентни органи и надзорни органи, ще имат незабавен, нефилтриран, пряк и свободен достъп до информацията за действителните собственици, съхранявана в националните регистри и взаимосвързана на равнището на ЕС. Регистрите ще включват и данни от най-малко пет години назад, посочва се в съобщението на ЕП.

Законите също така предоставят на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и разкриване на случаи на изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на съмнителни сделки.

Включват се мерки за разширена надлежна проверка и проверки на самоличността на клиентите, след което т.нар. задължени субекти (например банки, управители на активи и криптоактиви или агенти на недвижими и виртуални имоти) трябва да докладват подозрителни дейности на ЗФР и други компетентни органи. От 2029 г. професионалните футболни клубове от най-високо ниво, участващи във финансови сделки с висока стойност с инвеститори или спонсори, включително рекламодатели и прехвърлянето на играчи, също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти, да следят трансакциите и да докладват за всяка подозрителна транзакция на ЗФР. 

Законодателството съдържа разпоредби за по-голяма бдителност по отношение на свръхбогатите лица (общо богатство на стойност най-малко 50 000 000 евро, с изключение на основното им жилище), общоевропейско ограничение от 10 000 евро за плащания в брой, освен между частни лица в непрофесионален контекст, и мерки за гарантиране на спазването на целенасочени финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

За да контролира новите правила за борба с изпирането на пари, във Франкфурт ще бъде създаден нов орган - Органът за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (ОБИП). На ОБИП ще бъде възложено да упражнява пряк надзор върху най-рисковите финансови субекти, като се намесва в случай на неизпълнение на надзорни функции, действа като централно звено за надзорни органи и посредничи при спорове между тях. Новият орган също така ще упражнява надзор върху прилагането на целенасочени финансови санкции.

Законите трябва да бъдат официално приети и от Съвета, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
Кога ще имаме незабавен, нефилтриран, пряк и свободен достъп до договорчетата за поръчаните милиарди и милиарди и милиарди ковид-псевдовацинки? Поръчани за няма и половин милиард общо население на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още