IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава в международен "сив списък" за наблюдение на пране на пари

ОАЕ отпада от списъка на Financial Action Task Force (FATF), а Намибия и Кения влизат в него

13:09 | 24.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България остава в „сивия“ списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) и ще подлежи на засилено наблюдение.

Страната ни попадна в списъка през есента на 2023 г. и подлежи на засилено наблюдение от страна на организацията заради стратегически недостатъци в режима за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия.

От FATF посочват в съобщение, че България е поела политически ангажимент на високо ниво да работи с органа и други организации, за да засили ефективността на режима за пране на пари. Страната работи по подобряване на техническото съответствие и прилагането на план за действие, на разследванията и съдебните преследвания на различни видове пране на пари, вкл. корупция, гарантиране, че конфискацията се преследва като политическа цел, осигуряване на възможност за провеждане на паралелни финансови разследвания във всички разследвания за тероризъм и отстраняване на други пропуски.

Освен България, в списъка попадат държави като Буркина Фасо, Камерун, Демократична република Конго, Хърватия, Хаити, Ямайка, Мали, Мозамбик, Филипините, ЮАР и др.

От „сивия списък“ са извадени Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според работната група за финансови действия ОАЕ са засилили режима си за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, поради което не подлежат на засилено наблюдение.

Решението може да доведе до по-гладки трансакции в чуждестранна валута, по-ниски междубанкови такси и увеличена търговия и инвестиции, според ръководителя на Moody's Analytics Industry Practice Мохамед Дауд, цитиран от CNBC. „Въпреки това не очаквайте международната общност за съответствие незабавно да промени начина, по който взаимодейства със страната“, предупреждава той.

Намибия и Кения обаче влизат в групата страни, поставени под наблюдение заради пране на пари и финансиране на тероризма.

В „черния списък“ на FATF на държавите с особено висок риск от пране на пари и финансиране на тероризма попадат Северна Корея, Иран и Мианмар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 2 месеца
ЕВРОЗОНА? Възможно ли е изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още