IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България попадна в "сив" списък на държави, наблюдавани за пране на пари

В списъка на Financial Action Task Force попадат 22 юрисдикции

20:45 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е включена в "сивия списък" на държавите, които подлежат на "засилено наблюдение" от Организацията за борба с изпирането на пари (Financial Action Task Force, или FATF).

Четири други държави, сред които Панама и Каймановите острови, са извадени от списъка, съобщава БГНЕС, като се позовава на публикация на АФП.

Така България се присъединява към 22 други юрисдикции в този списък, които имат „стратегически недостатъци в техните режими за борба срещу прането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия“, посочва се в съобщение на FATF.

Организацията подчертава, че страната „работи активно“ с нея, за да поправи констатациите.

През октомври 2023 г. България пое политически ангажимент на високо ниво да работи с FATF и MONEYVAL (Комитетът от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма - бел.ред.) за укрепване на ефективността на своя режим за борба с изпирането на пари и борба с финансирането на тероризма, казва се още в съобщението на Организацията.

От приемането на доклада за взаимна оценка през май 2022 г. България е постигнала напредък по препоръчаните действия за подобряване на международното сътрудничество. България работи за изпълнение на своя план за действие на FATF чрез прилагане на националната си стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма чрез приемане на цялостен план за действие.

България също така ще отстранява останалите пропуски в техническото съответствие, ще демонстрира първоначално прилагане на основан на риска надзор за оператори на пощенски парични преводи, доставчици на обмяна на валута и агенти за недвижими имоти и ще гарантира, че информацията за действителните собственици, съхранявана в регистрите, е точна и актуална.

Страната ни трябва да завърши и внедряването на автоматизирана система, да подобри разследванията и съдебните преследвания на различни видове пране на пари в съответствие с рисковете, включително корупция в големи мащаби и организирана престъпност, да гарантира, че конфискацията се преследва като политическа цел, както и да осигури възможност за провеждане на паралелни финансови разследвания във всички разследвания за тероризъм.

България също трябва да идентифицира НПО, които са най-уязвими към злоупотреби с тероризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още