IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организираната престъпност в ЕС предпочита недвижимите имоти за пране на пари

Сред криминалните организации, които представляват най-голяма заплаха, 41% използват недвижимите имоти, за да перат незаконни средства, показва доклад на Европол

17:08 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над една трета от най-опасните криминални мрежи в Европейския съюз перат средства чрез сектора на недвижимите имоти. Това показва доклад за организираната престъпност в региона, цитиран от Bloomberg.

Европол, европейската агенция по правоприлагане, е установила, че сред криминалните организации, които представляват най-голяма заплаха, 41% използват недвижимите имоти, за да перат незаконни средства. Луксозните стоки, бизнесите с нужда от много наличен кеш като хотелиерството, както и криптовалутите също са популярни методи.

„Няма почти нито един участник в сериозния организиран криминален пейзаж, който да не е свързан, по един или друг начин, със сектор от законната икономика, независимо дали за извършването на криминална дейност, прикриването на криминална дейност или прането на приходи от криминална дейност“, се казва в доклада.

Най-опасните престъпни групи в ЕС перат пари в повече от 80 държави. Графика: Bloomberg LP Най-опасните престъпни групи в ЕС перат пари в повече от 80 държави. Графика: Bloomberg LP

ЕС се опитва да разплете възела на организираната престъпност на фона на продължаващи престъпления, свързани с наркотици в редица държави членки, както и рекордната заловена пратка кокаин на второто по големина европейско пристанище – това в Антверп.

В доклада на Европол са установени общо 821 престъпни групи – с общо над 25 хил. членове – които представляват най-голям риск за сигурността на блока. В него се предупреждава, че тези групи могат да причинят „значителни щети на вътрешната сигурност на ЕС, на върховенството на закона и икономиката“.

Групите не спазват границите на отделните държави и най-често срещаната им дейност е трафикът на наркотици – половината са ангажирани именно с търговия с наркотици, се посочва в доклада. Други техни дейности са измами, имотни престъпления, трафик на мигранти и отделната категория трафик на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още