IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone ще търси купувач на бизнеса си в Русия

Все още не е ясно дали брандове като Activia ще могат да се продават в страната

12:21 | 14.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Danone ще търси купувач за руската дейност на своето звено за млечни и растителни продукти, а продажбата може да доведе до отписване на до 1 млрд. евро стойност, обяви френската група за хранителни стоки, цитирана от Bloomberg.

Бизнесът, който притежава най-голямата марка млечни продукти в страната, „Простоквашино“, е донесъл около 5% от приходите на Danone за първите девет месеца на годината.

Компанията спря инвестициите в Русия, след като Москва нахлу в Украйна през февруари, но сега предприема по-решителен ход в осмия месец на войната. Въпреки че много международни компании се изтеглиха от Русия, производителите на хранителни стоки запазиха дейността си там, като се аргументираха, че не е морално да оставят населението без храна. Nestle продължава да внася продукти като бебешки храни в страната, а британският ѝ конкурент Unilever все още има фабрики в Русия, след като обеща да продължи да продава основни продукти.

Цената на акциите на Danone нарасна с 1,4% в петък сутринта в Париж на фона на ралито на европейските борси.

Подразделението, което Danone иска да продаде, е най-големият бизнес с млечни продукти в Русия, с 12 производствени обекта и 8000 служители. Френската компания навлезе на руския пазар преди три десетилетия и изгради позиции с придобиването на Unimilk през 2010 г. Бизнесът обаче не се представя добре, твърди анализаторът на Bernstein Брюно Монтен.

„Управлението на бизнеса вече беше много сложно предвид всички ограничения“ казва той. „Опитът за подобряване на бизнеса в същото време е напълно невъзможен“.

Продажбата ще бъде усложнена от факта, че Danone продава както местни марки, така и международни като Activia. Не е ясно дали новият оператор ще продава глобалните предложения на Danone и при какви условия.

Западните групи, напускащи Русия, най-често продават бизнеса си на местното ръководство, на партньори или на държавни организации. Renault например продаде дела си в автомобилния производител "Автоваз"на Руския централен научно-изследователски институт за автомобили и двигатели с опция за обратно изкупуване до шест години.

Danone ще продължи да внася някои специализирани хранителни продукти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още