IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Захарни заводи“ АД: 110 години захарна индустрия в България

Най-големият производител на захар в страната е модерен индустриален комплекс с няколко бизнес дивизии

09:00 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Захарни заводи АД
Снимка: Захарни заводи АД

Най-големият и утвърден производител на захар и захарни изделия в България – „Захарни заводи“ АД-Горна Оряховица, отбеляза своята 110-та годишнина.

За този период от време някогашното дружество за захарна индустрия израства до модерен индустриален комплекс с няколко бизнес дивизии, които работят съгласно международни стандарти, и е еталон за производство на качествена продукция, разпознавана и ценена от няколко поколения българи.

„Захарни заводи“ има 25% дял на пазара на малки разфасовки захар за домакинствата и над 30% дял на пазара на захар за индустриални цели. Дружеството продължава да инвестира, за да задържи и надгради тези позиции, да подобри производителността чрез иновации и да спестява енергия.  

Само за последните 10 години са направени инвестиции за над 50 млн. лева, вкл. в обновяване на производствените мощности за пакетиране на захар, внедряване на нова инсталация за производство на етилов алкохол, автоматизация на производството на различните марки захарни изделия, дигитализация на продажбите, зелена енергия.

Вижте във видеото повече за историята на един от най-значимите индустриални комплекси за българската хранително-вкусова промишленост. 

Видео: "Захарни заводи" АД

Богата история и традиции

Историята на „Захарни заводи“ АД започва през 1912 г. На 18 август 1912 г. в София е основано „Българо-чешко акционерно дружество за захарна индустрия“ от инж. Рудолф Пицка. Основен акционер е Пражка кредитна банка.

През същата година е закупен терен от 500 дка край Горна Оряховица и започва строителството на фабриката. Проектирането и изработването на оборудването е възложено на чешки фирми.

Последвалите три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, както и земетресението в Горна Оряховица през 1913 г., поставят предизвикателства пред предприятието - строителите са мобилизирани, част от сградата е разрушена, а оборудването – затрупано. Фабриката обаче е бързо възстановена след земетресението – още през 1913 г., и започва да работи.

През 1923 г. е изграден завод за производство на етилов алкохол, a четири години по-късно, през 1927 г., е закупена намиращата се наблизо фабрика за захарни изделия. С времето са построени и нови фабрики – за керамични изделия, отоплителни уреди, глюкоза, калиев карбонат, сухи фуражи.

Със смяната на властта през 1948 г. следва национализация за комплекса. Някои от фабриките се закриват, но започва строителството на нови. На 1 януари 1960 г. започва да се строи ТЕЦ. Завършен е на 20 октомври същата година и започва работа веднага. През 1969 г. е изграден ремонтно-механичният завод, през 1970 г. – полиграфична база за печат и опаковки.

След промените предприятието е приватизирано чак през 2002 г. с изцяло български капитали. Акционерите са над 1 600.

Отлична финансова позиция

През 2021 г. „Захарни заводи“ АД реализира приходи в размер на над 140,5 млн. лева.

За първата половина на 2022 г. дружеството отчете продажби за над 91,2 млн. лева, което представлява повече от 56% ръст в сравнение с първата половина на 2021 г., когато бяха реализирани продажби за 58,8 млн. лева.

Най-силен ръст отчитат приходите от продажби на продукция – с 65,6% до 72,66 млн. лева за първата половина на 2022 г. от 43,87 млн. лева за първата половина на 2021 г. В последните 10 години дружеството е направило сериозни инвестиции в обновяване на производството на захар. Снимка: "Захарни заводи" АД В последните 10 години дружеството е направило сериозни инвестиции в обновяване на производството на захар. Снимка: "Захарни заводи" АД

Общите приходи на „Захарни заводи“ за периода януари-юни достигат 92,4 млн. лева, като се увеличават с 53% в сравнение периода януари-юни 2021 г.

Печалбата на компанията за първото полугодие възлиза на почти 9,2 млн. лева в сравнение с под 3,4 млн. лева за първото полугодие на 2021 г., като увеличението за една година е почти три пъти.

Акционерите на дружеството наскоро одобриха предсрочното изплащане на 7 млн. лева от главницата по облигационния му заем. Това ще позволи падежът на емисията да настъпи в края на януари 2023 г. вместо края на август 2025 г., т.е. с две години и половина по-рано.

Технологични иновации в производството

„Захарни заводи“ АД има няколко бизнес дивизии – производство на захар и захарни изделия, етанол, енергия, ремонтно-механични услуги, а от 2020 г. и електронен магазин

Производството на захар допринася най-много за консолидираните приходи на компанията – с около 45%, следвано от производството на етилов алкохол с малко над 30% и на захарни изделия с около 20%. Брандовете на дружеството са сред най-разпознаваемите в цялата страна, вкл. „Сладея“, „Чайка“, „Лимонови резанки“, „Сладки времена“, „Ментина“ и др.

Годишното производство на групата включва 80 хил. тона захар, 5 хил. тона захарни изделия, 21 млн. л етилов алкохол. Производството на етилов алкохол е почти изцяло ориентирано за износ към европейски пазари.

Освен обновяването и оптимизирането на производството „Захарни заводи“ залага и на дигитализацията на продажбите със създаването на собствена платформа за онлайн продажби и внедряване на програмни продукти за управлението им.

Компанията инвестира и в зелени технологии, като адаптира мощностите на собствения си ТЕЦ да работят на биомаса като суровина за производство на енергия, изгради две соларни централи за електричество за собствени нужди и произвежда високопротеинов фураж като вторичен продукт като част от затворения процес на производство.

Последна актуализация: 15:45 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още