IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Instant Pot подаде молба за защита от фалит

Потребителите свиха излишните си разходи, а оттам спаднаха и продажбите на компанията

14:04 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Instant Brands – производителят на домакински пособия, известен най-вече с уреда си Instant Pot, подаде молба за защита от фалит в понеделник заради влошили се финансови проблеми, след като потребителите свиха излишните си разходи, за да се справят с инфлацията, съобщава Wall Street Journal.

Базираният в щата Илинойс производител на домакински уреди подаде молба за защита от фалит по Глава 11 пред съда в Хюстън, вписвайки активи и пасиви за по над 500 млн. долара. Компанията за частни инвестиции Cornell Capital купи компанията през 2019 г. и я обедини с конкурента ѝ Corelle Brands.

Продажбите намаляват, което показва трудностите, пред които е изправена Instant Brands, разраствайки бизнеса си на фона на един-единствен хитов продукт. Компанията, която продава още термоустойчивите съдове Pyrex и домакинските кутии Snapware, работи с консултанти по преструктуриране от месеци, за да подобри баланса и финансите си, след като някогашната мания на потребителите за Instant Pot отмина.

Нетните продажби на компанията са се свили с 21,9% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2022 г. Това е седмо поредно тримесечие на годишен спад на продажбите, заяви S&P Global в съобщение за намаляване на рейтинга на Instant Brands тази седмица. Компанията приключи март с около 95 млн. долара ликвидност, а бизнесът не генерира кеш, показва докладът за рейтинга.

Тъй като растежът на продажбите на водещия продукт се забавят, грешните стъпки на мениджмънта на Instant Brands и натискът върху разходите от свързаните с пандемията проблеми във веригата за доставки поставиха компанията в трудно финансово положение, съобщи WSJ през март.

Instant Brands заяви в понеделник, че подаването на молба за защита от фалит „осигурява на компанията време и гъвкавост да продължи текущите дискусии с всички свои финансово заинтересовани страни в опит да постигне консенсусен път напред, който укрепва финансовата позиция на компанията“.

Бен Гадбоа, президент и главен изпълнителен директор на Instant Brands, заяви, че затягането на условията за кредитиране и по-високите лихви са ударили нивата на ликвидност и са направили капиталовата структура на компанията неустойчива.

През март той заяви за WSJ, че „вярваме, че продуктът Instant Pot ще бъде наоколо за дълго, дълго, дълго време“, но че „никой продукт не остава на феноменално ниво завинаги“.

Instant Brands е основана през 2009 г. от Робърт Ван, И Куин и трима други партньори в Канада, преди да бъде продадена на Cornell Capital десетилетие по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още