IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British American Tobacco отписва 31,5 млрд. долара заради бизнеса си в САЩ

През последните години BAT се опита да измести фокуса си върху бездимните продукти, за да намали зависимостта си от традиционните цигари

17:42 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

British American Tobacco съобщи, че ще поеме разходи за обезценка в размер на 31,5 млрд. долара, след като продажбите на марките ѝ цигари са се свили в САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Листнатата на борсата в Лондон компанията, чието портфолио включва марките Kent, Dunhill и Lucky Strike, заяви, че представянето ѝ в САЩ е било засегнато от пренасочването на пушачите към по-евтини, непремиум брандове и ръст на незаконните вейп устройства за еднократна употреба.

Позовавайки се на макроикономическия натиск по традиционния си бизнес с цигари и плана да инвестира повече в бизнеса с т.нар. незапалими продукти, BAT заяви в сряда, че ще поеме счетоводни разходи за обезценка в размер на около 25 млрд. паунда (31,5 млрд. долара) тази година.

Компанията заяви, че разходите – едни от най-големите корпоративни отписвания през последните години, е свързано основно с американските марки, които е придобила, докато оценява балансовата им стойност и икономическа полезност през идните години.

Акциите на ВАТ поевтиняха с над 7% след новината, насочвайки се към най-ниското си ниво от март 2011 г.

ВАТ, която е една от най-големите компании за цигари в света, се разшири в САЩ през 2017 г., когато договори поемането на пълен контрол над Reynolds American – сделка, която навремето отбеляза подновен интерес сред международните играчи на тютюневия пазар в САЩ.

През последните години BAT се опита да измести фокуса си върху бездимните продукти, за да намали зависимостта си от традиционните цигари.

Очаква се глобалните обеми тютюн да спаднат с 3% през 2023 г., съобщиха от компанията в сряда. Пазарният ѝ дял досега тази година остава без промяна, като спадът в САЩ се компенсира от растеж на други места.

BAT все пак отчете силен обем и ръст на приходите от новите си продукти, които очаква да достигнат рентабилност тази година, т.е. две години по-рано от планираното.

Компанията заяви, че планира да генерира до 50% от приходите си от незапалими материали до 2035 г., обхващайки продукти като вейп устройства и никотинови торбички без тютюн.

Като цяло BAT заяви, че очаква ръстът на приходите за 2023 г. да бъде в долния край на предишния диапазон от 3-5% и от 1% до 3% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още