IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опаковки за фармацията: Новата нискоемисионна технология на „Райт пак“ прави производството по-устойчиво

Пътят към устойчивостта минава през новите технологии, сред които е иновативната и ефективна машина за офсетов печат – „Роланд 708 EVOLUTION“

09:25 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: „Райт пак“
Снимка: „Райт пак“

Досега производството на опаковки за лекарства се свързваше с големи количества, нормативни изисквания, както и висок разход на хартия и енергия за производството им. Как тези толкова необходими опаковки могат да се впишат в тенденцията за устойчиво производство? Отговорът, разбира се, е в използването на иновативните машини и технологии за печат. Благодарение на тях времето за производство на дълги серии се скъсява повече от десет пъти, докато високото качество се запазва.

Печатница „Райт пак“ е дългогодишен партньор на редица компании от сектора на фармацията, поради което има богат опит и познава в детайли особеностите на производството на кутии за лекарства.

400 000 кутии за два часа с новия „Роланд“ – над десет пъти по-малко разход на енергия

Пътят към устойчивостта несъмнено минава през новите технологии, сред които е иновативната и изключително ефективна машина за офсетов печат – „Роланд 708 EVOLUTION“. „Райт пак“ е първата печатница в Източна Европа, инвестирала в тази технология. Предимствата ѝ са множество – печат на осем цвята Пантон + два лака, като печатът и поставянето на лак се извършват едновременно. Към това добавяме и съвсем краткото време за подготовка, технологията за наблюдение по време на печата и ниско количество отпадъци.

Ако трябва да направим сравнение с предходни технологии, при по-старите машини отпечатването на 40 000 листа отнемаше близо 20 часа, а с новата времето се съкращава до 3 часа! Това означава близо 6 пъти по-малко енергия и отработени човекочасове.

Снимка: „Райт пак“ Снимка: „Райт пак“

Много от компаниите от фармацевтичната индустрия вече произвеждат опаковките си по този нискоемисионен начин. В печатница „Райт пак“ следваме целенасочено мисията си за въвеждане на устойчиво производство и намираме все по-голяма подкрепа и търсене в тази посока.

Други особености на опаковките за лекарства

Най-често използваният вид картон за печата на този вид опаковки е целулозният картон със свежи влакна. Основно се работи с Пантон цветове. Изискване за тези кутии е полагането на брайлов релеф.

От 9 февруари 2019 г. в Европейския съюз работи система за проследимост на лекарствата с цел превенция на фалшифицирането, с която се налагат подробни правила за показателите за безопасност върху опаковката. Един от показателите е задължителното отпечатване на GS1 GTIN – глобален номер на търговска единица – в баркод 2D Data Matrix.

Интелигентни опаковки с допълнителни маркировки

Интелигентните опаковъчни решения, като RFID етикети, QR кодове и NFC етикети, навлизат и във фармацевтичната индустрия. Те помагат на клиентите да получат допълнителна информация за лекарствата, осигуряват проследяване в реално време и също така спомагат за мерките за защита срещу фалшификати.

Опаковки за фармацевтични продукти за свободна продажба

Oпаковките на лекарства и добавки за свободна продажба, които виждаме в дрогериите, се изправят пред предизвикателството на постоянно нарастващата конкуренция за вниманието на потребителя. Такива са опаковките за про- и пребиотици, сиропи за кашлица, кутии и сашета за витамини и минерали, хранителни добавки и много други.

Те се отличават с все повече креативност по отношение на дизайна, богатство на елементи и цветове. Също така предлагат и по-голямо разнообразие на компоненти, като допълнителни вложки, малки подаръци, по-малки тестери, допълнителни календари и указания за ползване и т.н.

Снимка: „Райт пак“ Снимка: „Райт пак“

Особености на опаковките за фармакокозметиката

Производителите на лечебна козметиката също обръщат поглед към производството на нискоемисионни опаковки, които са в унисон с провежданите кампании за използване на безопасна за животните и околната среда биокозметика. Въпреки че при голяма част от опаковките дизайнът е в духа на минимализма, се наблюдава тенденция за ползване на различни ефекти като Drip Off лак (дрип оф) за постигане на структурирани ефекти, топъл печат, частичен UV лак и други.

 В обобщение можем да кажем, че спецификата на печата на  опаковки за фармацевтичната  индустрия  изисква опит, подходящи  технологични решения за оптимизиране  на времето и разходите и  пълен затворен цикъл за оптимизиране  на поръчката.

Повече за печата на опакови и различни видове може да видите тук: https://rightpack.eu

Последна актуализация: 09:25 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още