IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как издателят на Bild ще се справи със създаващия редица проблеми бивш главен редактор?

Списъкът със скандали, които съпътстваха Юлиан Райхелт през последните му месеци като шеф в таблоида, е повече от дълъг 

15:04 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Юлиан Райхелт. Снимка: EPA
Юлиан Райхелт. Снимка: EPA

Обвинения в злоупотреба с власт, вътрешни разследвания и цяла поредица от неприятни заглавия в медиите: списъкът със скандали, които съпътстваха Юлиан Райхелт през последните му месеци като главен редактор на Bild, беше дълъг. През октомври 2021 г. на работодателя му най-накрая му писна: Райхелт, който винаги е отричал обвиненията срещу него, беше уволнен от Axel Springer - и оттогава за медийната група и нейния главен изпълнителен директор Матиас Дьопфнер има само неприятности.

Да вземем за пример медийния стартъп Rome Media, за който Райхелт привлича редица служители на Bild, което предизвиква недоволството на компанията. Или пък съдебното дело, заведено от жена срещу Axel Springer за това, че не е помогнало в случаи на сексуален тормоз, с които издателството е трябвало да се справи в САЩ. Или различните изтичания на вътрешнофирмени изявления на Дьопфнер, зад които мнозина подозират Райхелт, но той винаги отрича. 

Какво да се прави с такъв проблемен бивш служител?

Сега Axel Springer очевидно обмисля да предприеме правни действия срещу Юлиан Райхелт. Според информация на SPIEGEL издателството обсъжда няколко съдебни иска, а адвокатите му от известно време се подготвят за такива действия. Издателството очевидно смята, че е възможно Райхелт да е взел със себе си документи и вътрешна информация от времето, когато е бил ръководител на Bild, или да не ги е изтрил и сега да ги използва в своя полза. В допълнение към споразумението за прекратяване на трудовия договор той е обещал също така да не привлича служители и да не използва познанията им за Springer срещу издателството. Следователно всичко това може да бъде основа за съдебен спор.

Axel Springer не желае да коментира нищо за евентуален съдебен иск: „Тъй като от известно време не сме коментирали този въпрос, не желаем да коментираме Вашето запитване", казва говорител пред Spiegel. Райхелт не е отговорил на запитването.

Другите обвинения, които евентуално биха могли да станат предмет на съдебен спор, се отнасят до управлението на Райхелт на редакцията на най-големия германски таблоид Bild от 2017 до 2021 г. Чрез неправомерното си поведение в отношенията със служителки, лъжите към компанията и тактиката за прикриване при вътрешната проверка той е „нанесъл значителни щети" на издателството, се твърди вътрешнофирмено - особено на американския пазар, където Springer иска да се развива силно с медийната марка Politico. Според SPIEGEL Axel Springer оценява щетите на около 50 млн. евро.

Неясни перспективи

Springer очевидно се надява, че евентуалният съдебен иск срещу Райхелт ще бъде освобождаващ удар, макар все още да не е ясно за какви точно обвинения става дума. В миналото издателството и Дьопфнер се дистанцираха риторично от бившия си главен редактор, но дълго време не бяха предприети никакви правни действия.

Фактът, че сега издателството очевидно обмисля да заеме по-твърда позиция, вероятно е свързан и с датата на публикуване на един роман. „Все още буден?", творбата на автора Бенямин фон Щукрад-Баре, която се очаква на 19 април, е посветена на голяма медийна компания, #MeToo и злоупотребата с власт. Това е „морален портрет на нашето време", се казва в съобщението, но мнозина в Axel Springer се страхуват преди всичко от морален портрет на собствената си компания - и съответно от негативно отразяване в медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още