IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на CNN напуска поста след кратко, но бурно управление

Крис Лихт вече няма да е главен изпълнителен директор след поредица от грешни стъпки и все по-ниски рейтинги

20:10 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Крис Лихт. Снимка: Bloomberg LP
Крис Лихт. Снимка: Bloomberg LP

Крис Лихт напуска поста си на главен изпълнителен директор на CNN след поредица от грешни стъпки и все по-ниски рейтинги, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на компанията майка на CNN – Warner Bros. Discovery, обяви в сряда смяната на ръководството. Заслав назначи ръководен екип от четирима души, който да е начело на мрежата временно.

Лихт замени Джеф Зукър на поста главен изпълнителен директор на CNN миналата година, като му беше възложено да направи така, че мрежата да се насочи повече към политическия център.

Обновяването на ръководството на сутрешното предаване на CNN се провали и доведе до уволнението на дългогодишното лице на мрежата Дон Лемън, а плановете на Лихт да преструктурира състава в праймтайм се осъществяваха бавно.

Мандатът на Лихт достигна най-ниската си точка миналата седмица, когато в списание Atlantic беше публикувана дълга статия, която навреди на имиджа му, както и назначаването на нов изпълнителен директор от компанията майка Warner Bros. Discovery, който да помага при управлението на CNN.

Наред с други критики, Лихт ядоса с решението на мрежата да излъчи на 10 май проява с участието на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, по време на която Тръмп повтори неверни твърдения за загубата си на изборите през 2020 г., заяви, че ако бъде избран, ще помилва много поддръжници, осъдени за участие в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., и нарече водещата на CNN Кейтлан Колинс "противен човек", отбелязва Ройтерс.

„Това беше лудост, абсолютна лудост".

„Не мога да повярвам, че CNN го направи", написа в Twitter конгресменът Джаред Хъфман от Демократическата партия. „Те не научиха нищо“. Медийният анализатор Марк Лукашевич написа също в Twitter, че „предсказуемо катастрофалният граждански разговор на CNN беше наистина катастрофален“. Тръмп е разпространявал лъжи със скоростта на полуавтоматична пушка, водещата на CNN Колинс е била безсилна. „Това беше лудост, абсолютна лудост", написа журналистът и медиен анализатор Бил Картър. „Все едно да дадеш микрофона на пиян чичо и да кажеш: "Давай, давай".

Дори служителите на CNN бяха остро критични. „Трудно е да се види как Америка е била облагодетелствана от този спектакъл на лъжи, излъчен от CNN в сряда вечер", написа медийният журналист на CNN Оливър Дарси. Водещият звезда на CNN Джейк Тапър пък призна веднага след гражданския разговор: „Нямаме време да проверим всичките му лъжи".

Тръмп и CNN са имали силно обтегнати отношения през годините. Тръмп неведнъж е обвинявал новинарския канал, който е силно критичен към него, че разпространява "фалшиви новини". Срещата в градската зала в Манчестър, Ню Хемпшир, беше първата му изява в CNN от седем години насам.

Платформа за неверни твърдения

Лихт пое ръководния пост в CNN през май 2022 г. от дългогодишния си шеф Джеф Зукър, който трябваше да напусне заради връзка с колега от медията. По време на неговия мандат рейтингите на одобрение на CNN спаднаха въпреки усилията на Лихт да направи мрежата по-привлекателна и за републиканските зрители. Под негово ръководство мрежата, която страдаше от ниски рейтинги, прие да предложи на Тръмп платформа за неговите неверни твърдения.

Според експертите т. нар. граждански разговор ясно показва колко трудно е за медиите да се справят с Тръмп. 76-годишният републиканец определено е водещият претендент за президентската номинация на своята партия през 2024 г., което оправдава журналистическия интерес към неговите изявления. В същото време десният популист е известен с разпространяването на лъжи, подвеждащи твърдения и език на омразата.

Поредица от грешки 

„Изпитвам голямо уважение към Крис, както в личен, така и в професионален план", заяви директорът на WBO Дейвид Заслав. „Беше ясно, че да ръководиш CNN няма да е лесно, особено във време на размествания и трансформации, и той се справи с тази работа с цялото си сърце". Не се съобщава конкретна причина за уволнението. В съобщение на уебсайта на CNN се казва, че краткият мандат на Лихт е бил белязан от поредица сериозни грешки. Годината под негово ръководство е била белязана от уволнения, исторически ниски рейтинги и падение в настроението на персонала.

Лихт пое поста от Джеф Зукър през май миналата година, след като беше разкрита аферата на бившия шеф с Алисън Голуст. Мисията на Крис Лихт беше да преразгледа мрежата, да я изчисти от присъщите ѝ леви пристрастия и да повиши рейтингите. Вместо това той разгневи служителите с пренебрежителни коментари и се изолира в корпоративен офис на 22-ия етаж, високо над редакцията. Сред първите му задачи в CNN беше да премахне злополучната стрийминг услуга CNN+, която създаде 400 нови работни места. Лихт надзираваше техните съкращения, след което извърши втори кръг от съкращения месеци по-късно.

Като част от преразглеждането на състава на водещите той премести обичания от аудиторията водещ Дон Лемън от праймтайма в сутрешния слот. По-късно той беше уволнен заради обвинения, че е малтретирал свои колежки по време на кариерата си там.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още