IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как стартъпи от Източна Европа пробиват път към световния пазар?

Стартъп мисленето е „много заразно“, казва победителят в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките"

21:59 | 19.12.22 г.

България е част от източноевропейския блок и стартъп средата тук доскоро не беше на високо ниво. Партньорствата обаче са ключът към достъпа до светвни пазари. Дори и конкурентни компании биха могли заедно да излязат на един пазар и да бъдат успешни. Това каза Мирослав Антонов от Holoma в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Holoma е иновативна компания, разработваща медецински системи за холограмни модели в подкрепа в персоналната костна хирургия и е големият победител в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките" на Bloomberg TV Bulgaria.

Все повече млади хора започват да мислят в посока стартиране на бизнес, каза Антонов. По думите му много от компаниите се стартират от хора, които са били в чужбина, за да работят или учат и след това са се върнали в България. „В крайна сметка е много хубаво и похвално, че се връщат в страната ни и се опитват да променят средата, добави предприемачът.

Той определи стартъп мисленето като „много заразно“. 

„След като гледат всички епизоди на "Дръзките", повечето хора започват да мислят за нови идеи, а това е първата стъпка. Защото една идея няма да успее, втора няма да успее, третата ще се превърне в нещо страхотно и с правилните хора могат да се получат впечатляващи резултати", смята събеседникът.

Участието във формата "Дръзките" - менторските сесии, проведените срещи, са били изключително ценни, сподели гостът.

Най-големите предизвикателсва пред бизнеса в България са свързани с квалификацията, добави събеседникът.

"Бизнес средата в последните няколко години върви в много правилна посока. Има все повече възможности за финансиране и реализация. Ако и проблемът с качествените и квалифицирани хора се реши, то развитието ще е много силно и очаквам през следващите няколко години още няколко български компании да станат еднорози, а защо не и нашата да е една от тях", каза Антонов.

Какви са бъдещите планове на Holoma? Каква е наградата от участието в "Дръзките" и каква е добавената стойност към успехът да спечелиш това състезание?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

Финанси виж още