IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за цените на жилищата в Швеция достигнаха най-ниското си ниво от 2008 г.

Жилищата, които не са енергийно ефективни, се очаква да бъдат по-малко привлекателни за купувачите

11:55 | 09.08.22 г.
57% от шведските домакинства очакват спад на цените на жилищата. Снимка: Bloomberg LP
57% от шведските домакинства очакват спад на цените на жилищата. Снимка: Bloomberg LP

Внимателно наблюдаван индикатор за цените на жилищата в Швеция достигна най-ниското си ниво от световната финансова криза насам на фона на по-високите лихви по ипотечните кредити и ускоряването на инфлацията до 30-годишен връх, предава Bloomberg.

За месец август индексът на компанията SEB за жилищните цени в Швеция, представляващ разликата между дела на анкетираните, които вярват в растящите цени, спрямо тези, които очакват да видят спад, е надолу с 15 пункта до минус 42 пукта - най-ниското ниво от 2008 г. насам.

„При това положение и малкото индикации за промяна в нагласите на домакинствата в краткосрочен план, очакваме както индикаторът, така и цените на жилищата да продължат да намаляват“, коментира икономистът на SEB Маркус Виден. Спад на цените на жилищата в Швеция Спад на цените на жилищата в Швеция

Той посочва и енергийния пазар като допълнителна пречка за имотния сектор в страната. „Домовете, които не са толкова енергийно ефективни, е вероятно да са по-малко привлекателни на жилищния пазар или купувачите е вероятно да искат по-големи отстъпки“, отбелязва той.

Делът на шведските домакинства, които очакват спад на цените, е достигнал 57% през август, а тези, които все още вярват в повишаването на цените, е намалял до 15% спрямо 24 на сто предишния месец. В допитването са участвали около 1000 домакинства и то е проведено между 26 юли и 2 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още