IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК-Хасково купи задлъжнялото с почти 1 млн. лв. ВиК-Димитровград

Така приключва консолидацията на всички водни дружества в област Хасково, която се нуждае от инвестиции за 774 млн. лв. в сектора

13:43 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Общото събрание на ВиК-Димитровград прие решение търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК-Хасково, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

ВиК-Хасково е част от "Български ВиК Холдинг". До решението се е стигнало, след като миналия петък Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката, съобщават от МРРБ.

По този начин приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в област Хасково.

Съдружници във ВиК-Димитровград са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Димитровград. Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК-Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева.

Консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги, посочват от МРРБ.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лв. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още