IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпността на жилищата в САЩ се влошава до нивата от 2007 г.

До края на тази година ипотечните плащания ще са равни на 28% от доходите на типичния купувач на първо жилище, изчисляват от S&P

21:51 | 21.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Достъпността на жилищата в САЩ ще се влоши до нива, наблюдавани за последно в началото на финансовата криза отпреди над десетилетие, заради нарастващите лихвени проценти по ипотечните кредити и високите цени, смятат от S&P Global Ratings.

До края на тази година ипотечните плащания ще са равни на 28% от доходите на типичния купувач на първо жилище, което ще е най-високият дял от първото тримесечие на 2007 г. (при 10% първоначална вноска), прогнозира главният икономист на S&P за Северна Америка Бет Ан Бовино в доклад, цитиран от Bloomberg.

Разходите за изплащане на ипотеки не трябва да надвишават 25% от доходите, за да се считат жилищата за достъпни, сочат указанията на Националната асоциация на брокерите.

Този праг вече е надвишен за купувачите с ниски и средни доходи и ще остане "много по-нагоре" до 2025 г., оставяйки 60% от американските домакинства извън пазара, изчисляват от S&P.

"Високите цени за закупуване на жилища не означават непременно, че жилищата са станали недостъпни, но след повече от десетилетие на относително благоприятни условия за закупуване на жилища, нашият анализ на условията на пазара на имоти показва, че достъпността се е влошила през последните години", пише в доклада.

Пазарът на жилища започва да губи инерция, тъй като Федералният резерв на САЩ повишава агресивно лихвените проценти, което изпрати лихвите по ипотечните кредити близо до най-високото им ниво от 2008 г. насам. Това отблъсква от пазара купувачите, които и без това не успяваха да платят рекордно високите цени.

За бъдещите купувачи на жилища това означава, че подписването на договор може да е след десетилетия събиране на средства. През четвъртото тримесечие на 2022 г. на типичния купувач на първо жилище в САЩ със средни доходи ще са му необходими 11,3 години, за да спести за 10% авансово плащане и два пъти повече за 20%, сочат изчисленията на S&P. Преди пандемията това отнемаше наполовина по-малко време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
От 2007 до днес е имало 45% сумарна инфлация в САЩ, тогава защо жилищата доближават недостъпността си от 2007 при днешните много по-високи доходи? Защото те са поскъпнали със 70% над върха от 2007г. според наличните графики Но всичко написано досега бе за САЩ, в България мнозина ще се съгласят, че инфлацията е не по-малка, някои ще кажа че е и по-висока но отношение на цените на жилищата 2007/2022 е различно, според наличната статистика за средна цена в София, едва през последните два месеца текущите цени на имотите стигнаха и евентуално превишиха незначително стойностите от върха преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още