IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Главболгарстрой" изгражда модерен завод за стоманобетонови елементи край Пазарджик

Фабриката, в която трябва да бъдат вложени 12 млн. лв., ще заработи в края на октомври и ще създаде 52 нови работни места

09:02 | 05.08.22 г. 1
<p>
	<em>Визуализация: &quot;Главболгарстрой&quot;</em></p>

Визуализация: "Главболгарстрой"

Строителната компания „Главболгарстрой“ изгражда край Пазарджик завод за сглобяеми, предварително напрегнати стоманобетовони конструкции, предназначени за нуждите на индустриалното строителство. Очаква се заводът да заработи в края на октомври и там ще бъдат открити 52 нови работни места.

Фабриката се изгражда върху терен от 50 декара, към които са добавени още около 40 декара за евентуално разширение в бъдеще. Тя ще включва 3960 кв. м производствени мощности, административна сграда с площ от 650 кв. м, спедиционна зона от 4500 кв. м, бетонов център с производителност 60 куб. м на час. 

Производственият капацитет на предприятието е 140 хил. кв. м покрита индустриална площ на годишна база при балансирано производство. „Балансирано производство означава работниците да идват на работа в 9 ч. и да си тръгват в 17 ч. Така хората са спокойни и работят ефективно. Можем да произведем и до 200 хил. кв. м при небалансирано производство, но това не е добре за работния процес“, коментира инж. Константин Златев, изпълнителен директор на „ГБС“ Пловдив АД и на „Главболгарстрой ПРИФАБ“. Последната е възложител на завода, а "ГБС" Пловдив АД е изпълнител на проекта. Предприятието е напълно обезпечено откъм строителни материали, които компанията е закупила още преди месеци, за да тушира инфлацията.

Инвестицията е в размер на 12 млн. лв., като сумата включва закупуването на терена, както и технологичното оборудване и сградния фонд. Те са осигурени чрез банков кредит и самоучастие от 20%.

„Възприетата технология, компетенциите и опитът на ръководството, състоянието на производствените машини и съоръжения определят завода като водещ в технологично отношение на пазара. Смея да твърдя, че това ще бъде най-модерният по рода си завод в България“, каза инж. Златев.

Закупеното технологично оборудване е изцяло от Progress Group и подразделението ѝ Tecnocom, което е най-големият производител на хидравлично-кофражни форми. Бетоновият възел е на италианската компания Euromecc и е предназначен конкретно за сглобяеми елементи. Очаква се той да пристигне следващата седмица. За порталните кранове е избран българският производител „Подемкран“ в Габрово. Според Златев няма проблем с веригите за доставка, усложнени заради пандемията и войната в Украйна, и поставеният срок заводът да заработи в края на октомври ще бъде спазен. Той ще разполага с две универсални линии, едната от които ще бъде 800-тонна, а другата – 650-тонна. Изцяло болтовата система на свързване на колони, греди и столици, ще позволява бърз монтаж и надеждна инспекция през експлоатационния период на сградата.

Заводът ще произвежда само покрити площи, а целта е да бъдат оптимизирани произвежданите конструкции, за да се намалят разходите и сроковете за клиентите. „Ние отиваме при клиента или клиентът идва при нас и му предоставяме четири-пет решения за конструкцията, даваме цената ѝ, посочваме предимства и недостатъци на конструкцията и вземаме решението заедно с него“, обясни процеса инж. Златев. Завод Завод

Заводът ще предлага пълен стойностен инженеринг, включващ проектиране на покритите площи, изпълнение, монтаж на обекта и изпълнение на самия обект. Така според инж. Златев ще се постигне синергия между производството на предварително напрегнати конструкции и строителството.

Конкурентно предимство на „Главболгастрой ПРИФАБ“ е, че целият производствен процес е концентриран на едно място, докато при повечето съществуващи подобни заводи у нас бетонният възел е на друго място, от което произтичат транспортни разходи, обясни инж. Златев. „При нас бетонният възел е в завода, имаме рампа, отдолу са лабораториите, батериите за колони са тук и цялото снабдяване идва през пистите, които са 135 линейни метра. Продукцията излиза изцяло през пистите, а всички необходими суровини влизат през тях“, допълни той.

Дефицит на предлагане

На фона на активното индустриално строителство в последната година пазарът на сглобяеми стоманобетонни конструкции у нас се оценява на 527 хил. кв. м покрита застроена площ, от които 400 хил. кв. м в зоната на ефективна доставка в радиус до 150 км. Завод Завод

Но съществуващите към момента заводи в България, сред които „Микс Констръкшън“ в София, „Боруй“ в Стара Загора, „Завод за бетонови елементи“ в Пловдив, ЗСК „Лозово“ в Бургас и „Монолит“ в Горна Оряховица, могат да произведат общо около 300 хил. кв. м, обясни инж. Златев. Дори след като заводът на „Главболгарстрой“ край Пазарджик заработи с пълен капацитет, той няма да може да покрие изцяло недостига на предлагане, затова вече се мисли за разширяването му в бъдеще.

Локацията на завода е избрана стратегически, тъй като Пловдив е един от центровете на индустриалното строителство у нас. Златев очаква силно развитие и в Пазарджик в идните години, както и в Хасково. София, която е на около 100 км от завода, също попада в ефективния му радиус на доставки. Голямо предимство е и непосредствената му близост до магистрала „Тракия“. Завод Завод

Изпълнителните директори на ГБС "Пловдив" Константин Златев (вляво) и Димитър Теллиев (вдясно)

Войната в Украйна е оскъпила стоманените конструкции с 12%-13%, а маржът между сглобяемия стоманобетон и стоманата е станал по-висок в полза на предварително напрегнатите сглобяеми конструкции. „Но тъй като има недостиг на производство на сглобяеми стоманобетонни конструкции, клиентите се насочват по неволя към стоманата“, отбеляза инж. Златев.

Конструктивната система на „Главболгарстрой ПРИФАБ“ позволява с един кубичен метър произведен сглобяем стоманобетон да бъдат покрити и оградени 7,14 кв. м застроена площ при среден показател за индустрията от 6,25 кв. м. „Избрали сме нашите стоманобетонови елементи така, че да бъдат с 13-14% по-ефективни откъм количество вложен бетон от конкурентите ни“, обясни инж. Златев.

Очакванията са заводът да носи приходи от около 40 млн. лв. на година. „Брутният вътрешен продукт на човек месечно е около 60 хил. лв. при средно около 17 хил.-19 хил. лв. при строителните компании“, отбеляза Златев.

100% соларна енергия

Отделна инвестиция е планирана в соларни панели, които ще бъдат поставени на покрива на завода и трябва да обезпечат около 200 киловатчаса. Според инж. Златев производството на сглобяами стоманобетонни конструкции не е енергоемко и соларните панели ще осигурят необходимата енергия на 100%. Завод Завод

Визуализация: "Главболгарстрой" 

„Това ще бъде екологичен и чист завод. Стремим се да бъдем зелени и с фотоволтаиците ще постигнем тази цел“, коментира инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на ГБС Пловдив.

Инж. Златев обясни, че почти всички заводи за сглобяеми стоманобетонни конструкции у нас с изключение на един работят със системата попарване, при която наливат бетона, завиват с брезенти и попарват с газ, за да могат на следващия ден да извадят елементите и така да се ускори процесът на производство. Заради проблемите с газовите доставки след нашествието на Русия в Украйна е възможно газът да се замени с ток, допълни той. В Италия обаче от четири години всички заводи работят с химични добавки в бетона, което според Златев не минимизира цената, а зависимостта от доставките на газ. За момента ГБС обмисля и двата варианта и все още не е взела решение кой да избере.

Макар че работата по изграждането на завода тепърва започва, вече е започнало подписването на договори с клиенти, като има осигурени поръчки за цялата следваща година. Инж. Златев посочи, че строителни компании дори отлагат производствения си процес, за да влязат в производствената база на „Главболгарстрой ПРИФАБ“. Таргет на завода ще бъдат обекти с площ между 20 хил. и 30 хил. кв. м, които може да бъдат произведени за около два месеца. За обект от 50 хил. кв. м ще са необходими поне четири месеца, съобщи инж. Златев. Халета до 10 хил. кв. м ще се произвеждат отделно, като за целта е закупена специална технология, добави той.

На този етап компанията не планира да инвестира в друг подобен завод у нас, но инж. Златев уточни, че ако пазарът достигне 700 хил. кв. м на годишна база и няма кой да ги обслужи, може да бъде направена още една инвестиция.

От компанията смятат, че има възможност за навлизане и на пазарите в Сърбия и Македония, но не и в Румъния, където вече има два големи завода в Букурещ и Тимишоара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
В Румъния обаче има по-големи данъци и разходи - опитайте Видин, пък ако има ядове ей го къде е Зайчар и Белият град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още