IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swedbank очаква цените на жилищата в Швеция да намалеят с 15%

Банката предвижда, че спадът ще продължи до края на първото полугодие на 2023 г., след което цените ще се стабилизират

13:17 | 24.08.22 г.
Ръстът на лихвите по ипотечните кредити подлага на натиск жилищния пазар в скандинавската страна. Снимка: Bloomberg LP
Ръстът на лихвите по ипотечните кредити подлага на натиск жилищния пазар в скандинавската страна. Снимка: Bloomberg LP

Икономисти от Swedbank очакват цените на жилищата в Швеция да намалеят с 15% спрямо връхната им точка тази година на фона на растящите разходи за живот и инфлацията, които блокират икономическия растеж, пише Bloomberg.

Swedbank очаква шведската икономика да нарасне с 0,4% догодина спрямо прогнозираните през април 2,3%, тъй като най-бързият ръст на цените от три десетилетия „подлага на натиск шведската икономика“, отбеляза кредиторът в доклада си за перспективите пред икономиката, публикуван в сряда.

Високата инфлация и растящите лихви по ипотечните кредити подлагат на натиск жилищния пазар, който вече отчете спад на цените спрямо връхната им точка по-рано тази година, отбелязват икономисти. Банката очаква спадът да продължи и през първото полугодие на следващата година, след което предвижда, че цените ще се стабилизират, тъй като несигурността за растящите лихви по ипотеките ще отслабне, а инфлацията ще се забави.

Третата по големина банка в Швеция от гледна точка на пазарна стойност предупреди също, че несигурната политическа ситуация след изборите индия месец може да блокира важни икономически реформи.

„Има реален риск от нов мандат с трудна парламентарна ситуация“, се казва в доклада. „Нашата оценка е, че това няма да има значително въздействие върху развитието на икономиката през прогнозния период, но ще има значителни ефекти върху потенциала за растеж в бъдеще, ако важни реформи и договорености между различните блокове липсват в следващия мандат“, допълва банката.

Основните фактори, които ще подкопаят растежа в Швеция, са слабият ръст на потреблението и значителното забавяне на строителството, но ръстът на износа и на бизнес инвестициите също се забавят, отбелязва Swedbank.

Банката очаква Riksbank да повиши лихвата си със 75 базисни пункта през септември и с още 50 базисни пункта през ноември, последвани от финално увеличение с 25 базисни пункта през февруари, с което основната лихва ще достигне 2,25%.

Swedbank коментира и икономиките на съседни скандинавски страни. Според банката макар норвежката икономика в момента да „работи на пълни обороти“, възможно е да се стигне до повратен момент в следващите тримесечия, тъй като усилията за ограничаване на инфлацията и за предотвратяване на прегряването ще „тласнат икономиката към положение на нарастваща безработица и по-нисък ръст на търсенето“, които ще започнат към края на годината.

Датската икономика е пример за икономика във фаза на прегряване, счита Swedbank. „Очакваме икономическата дейност да се забави значително идната година с охлаждането на прегряващата икономика“, допълва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още