IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри разширението на третия лъч на метрото в София

С него метромрежата ще се увеличи с 6 км и шест метростанции

16:54 | 14.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Промяна в Общия устройствен план на Столична община позволява да бъде разширен обхватът на третата линия на софийското метро. Изменението в част „Комуникационно-транспортна система - масов градски релсов транспорт“ на плана бе прието на днешното заседание на Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Проектът за разширение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с инвестиционен заем, собствени средства и със съфинансиране от държавния бюджет, като общата инвестиция за изграждането му е 548 млн. лв. От тях 360 млн. лв. са заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), 45 млн. лв. са собствени средства и 143 млн. лв. идват от държавния бюджет.

Припомняме, че през януари Столичният общински съвет прие 12,8 млн. лв. от бюджета на София да отидат за старта на разширението на третия лъч на метрото. През март беше одобрено вземането на заем от ЕИБ в размер на 195 млн. евро, който също ще бъде вложен в продължението на метрото.

Предвижда се разклонението на трета линия на метрото да бъде от бул. „Евлоги Георгиев“ при Военна академия „Г. С. Раковски“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Проф. Петър Мутафчиев“. Трасето ще преминава по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред зала „Арена Армеец София“ и по бул. „Цариградско шосе“.

Метромрежата ще се увеличи с 6 км и шест метростанции. Така общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще достигнат 56.

Столична община вече избра фирмите, които ще строят трасето и метростанциите. „Трейс груп холд“ ще изгражда първите четири станции до „Слатина“, а „Монолит София“ – останалите две. Очаква се участъкът да е готов през 2025 г.

Когато това стане факт, се предвижда да бъдат превозвани с 16 млн. пътници повече годишно, а делът на пътуванията с метро в градския транспорт ще достигне близо 50%. Сред очакваните ефекти са спад на автомобилите в движение с 8801 дневно и намаляване на трафика с около 25%.

По-високата скорост на придвижване с метрото в сравнение с останалия транспорт ще спести на жителите на града допълнително 8553 човекочаса на ден. Очаква се метрото да има и положително екологично въздействие.

През март вече започна строителството на друг етап от разширението на третата линия на метрото под бул. "Владимир Вазов" в район "Подуяне". Трасето е с дължина 3 км и три метростанции и свързва квартал "Хаджи Димитър" с квартал "Левски". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още