IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Преките инвестиции в недвижими имоти в световен план са намалели с 24% през третото тримесечие

13:46 | 30.11.22 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти.

Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19.

„Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега е нещо обичайно, а продължителният период на намиране на точните цени въздейства върху инвестиционната среда“, допълва той.

В знак за предпазливост динамиката на наддаването отслабва във всички сектори на недвижимите имоти през третото тримесечие. Средният спред между печеливша оферта и офертна цена се стеснява, както и различията при офертите за сключване на сделка.

„Това се отразява на пазарната ефективност и променя трансакционните пазари. Перспективите сега са по-несигурни“, коментира Коглан.

Но някои сектори на недвижимите имоти се представят по-добре от други. Инерцията в офис сектора се забавя, тъй като структурни и циклични предизвикателства въздействат върху наемната дейност.

Инвестициите в търговски площи и хотели обаче са нараснали съответно с 19% и 7% през третото тримесечие на годишна база, сочат данните на JLL. Инвестициите в жилищния сектор, който включва многофамилните жилища, жилищните имоти с инвестиционна цел и студентските жилища, са се увеличили с 9% от началото на годината въпреки спадовете през тримесечието.

„Представянето в различните сектори варира, ръстът в последно време отразява до голяма степен натрупания растеж от сектори, които изоставаха“, обяснява Коглан.

В по-широк план, докато активите са подложени на изпитание от пазарната волатилност, инвеститорите все повече се съсредоточават върху портфейлната си стратегия, добавя Коглан. Опортюнистични мениджъри и някои от техните инвеститори изчакват изкривяванията да доведат до инвестиционни възможности.

Макар че неинвестираният капитал остава близо до рекордни нива, глобалното набиране на средства от имотни фондове със затворен край е продължило да намалява за четвърто поредно тримесечие със спад от 46 на сто на годишна база.

„Растящите лихви и несигурност създават ограничения за капитала при повечето пазарни участници, които са все по-търпеливи и предпочитат да изчакат“, коментира Коглан.

Предпазливостта се разширява до дълговите пазари. Волатилността при кредитните спредове остава висока през третото тримесечие, ограничавайки възможностите на кредиторите да определят агресивно цена, особено за по-големи сделки, които изискват от тях да комбинират заеми.

„Волатилността не е еднаква при всички кредитори, като апетитът им се променя с пазарната среда“, отбелязва Коглан.

Насрещните ветрове за икономиката се засилват, тъй като много големи икономики се очаква да изпаднат в рецесия през 2023 г. Но някои страни, като износителите на суровини, се справят значително по-добре, отразявайки неравномерното забавяне, отбелязва Коглан.

„Централните банки продължават да действат агресивно, като нови повишения на лихвите се очакват догодина. Това засилва несигурността и продължава да тежи върху нагласите“, казва Коглан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още