IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните на засилен интерес за покупка на имот от руснаци, твърдят руски брокери

66% от новопостроените апартаменти в Русия стоят празни към декември

16:20 | 20.12.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

България е сред страните, към които руснаците, желаещи да напуснат родината си, проявяват особен интерес, съобщават руски брокери на недвижими имоти, цитирани от сайта Prian.ru.

Сред останалите са Турция, Обединените арабски емирства, Грузия, Черна гора и Тайланд. Основните причини руснаците да искат да напуснат страната си са войната в Украйна и заплахата от нова мобилизация.

Търсенето от руски купувачи на имоти в чужбина е нараснало 2,3 пъти през тази година спрямо 2021 г. В сравнение с предпандемичната 2019 г. търсенето на имоти в чужбина от руснаци се е увеличило 1,7 пъти.

По данни на Prian.ru около 80% от кандидат-купувачите действително сключват сделки. 75 на сто от руските граждани купуват имот в чужбина, за да го използват като основно жилище.

„Делът на хората, които купуват крайбрежна вила, за да я посещават от време на време, намалява“, коментира Филип Березин, главен редактор на Prian.ru.

Марина Шелаева, управляващ партньор в Parus Real Estate, отбелязва засилен интерес към покупка и на имоти в Европа, който обаче се натъква на нови затруднения пред руските граждани, които се стремят да финализират имотна сделка на Стария континент.

Рекорден брой на празните нови апартаменти

Докато руснаците обръщат поглед към имоти в чужбина, рекордните 66% от новопостроените апартаменти в Русия остават без купувач към декември въз основа на обща квадратура на жилищата в строеж или обявени за първи път за продажба.

Данните, публикувани от RBC, се съдържат в анализ на компанията за пазарни изследвания INFOLine-Analitika, която е провела изследване на руския пазар на имоти, използвайки публични данни за новото строителство.

Това е най-големияt дял непродадени имоти от януари 2020 г., когато той достигна 60 на сто от всички новопостроени жилища на пазара.

Според главния изпълнителен директор на INFOLine-Analitika Михаил Бурмистров делът на непродадените нови жилища е най-високият от времето на СССР насам.

Според държавната компания Dom.RF делът на непродадените площи на пазара на нови жилища в Русия е над 41 млн. кв. м, което е с 44% над дела в началото на 2021 г. Други 25 млн. кв. м нови жилища все още не са излезли на пазара.

Според Бурмистров търсенето на жилища е засегнато от динамиката на населението на Русия.

„Навлизаме в 2023 г. не само със стабилен ръст на смъртността, която надвишава раждаемостта, но и с голяма емиграционна вълна. Емиграцията има отрицателно въздействие върху търсенето на жилища, тъй като напускат страната тъкмо заможните хора. 50% от руските доларови милионери са напуснали Русия между март и ноември 2022 г.“, коментира Бурмистров.

Друг фактор, който според него вреди на търсенето, е стремежът на руснаците към намаляване на разходите и спирането на инвестициите в удобства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още