IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата у нас поскъпват над два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната

България е на пето място в съюза по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2022 г.

18:30 | 10.01.23 г. 6
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

България е на пето място в ЕС по ръст на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между юли и септември жилищата у нас са поскъпнали с 15,6%, както показаха и данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. Ръстът на цените достигна нов 14-годишен връх, след като през второто тримесечие беше отчетено повишение с 14,6 на сто.

Цените на жилищата у нас са нараснали през третото тримесечие над два пъти по-бързо спрямо средния ръст в ЕС и еврозоната от съответно 7,4% и 6,8%, показват данните на Евростат. Докато в България покачването на цените на жилищата се ускорява, на европейско ниво тенденцията е към забавяне – през третото тримесечие жилищата в ЕС и еврозоната са поскъпнали с най-бавния си темп от първите три месеца на 2021 г.

През третото тримесечие цените на жилищата са отбелязали най-голям годишен ръст в Естония (24,2%), следвана от Унгария (21%) и Литва (19,3%). Преди България е и Чехия с покачване на цените от 16,6%.

Дания е единствената страна членка на ЕС, която отчита спад на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие от 2,4%, а съседните Швеция и Финландия все още регистрират анемичен растеж от съответно 1,1% и 1,3%.

15 от 27-те страни членки на ЕС отчитат двуцифрен ръст на цените на жилищата си към третото тримесечие на м. г. През същия период цените на наемите в ЕС са нараснали с 2,1%.

За периода от първото тримесечие на 2010 г. до третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата у нас са нараснали с над 60%, сочат още данните на Евростат.

Цените на жилищата и наемите в ЕС следваха сходен път на растеж между 2010 и второто тримесечие на 2011 г. След това тримесечие обаче те поеха в различни посоки. Докато наемите нарастваха стабилно през периода до третото тримесечие на 2022 г., цените на жилищата се колебаеха значително и от първото тримесечие на 2015 г. са в постоянна възходяща тенденция.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г., цените на жилищата останаха относително стабилни между 2013 и 2014 г. След бърз ръст в началото на 2015 г. те се повишават по-бързо от наемите.

От 2010 г. до третото тримесечие на м. г. наемите са се повишили с 18 на сто, а цените на жилищата – с 49%. Цените са нараснали над два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Литва, Латвия, Чехия и Австрия. При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. цените на жилищата са се повишили повече от наемите в 19 страни членки на ЕС. Промени в цените на жилищата и наемите в страните членки на ЕС между първото тримесечие на 2010 г. и третото тримесечие на 2022 г. Графика: Евростат Промени в цените на жилищата и наемите в страните членки на ЕС между първото тримесечие на 2010 г. и третото тримесечие на 2022 г. Графика: Евростат

През периода цените на жилищата са нараснали с 24 страни, а са намалели само в три. Лидер е Естония с покачване от цели 199%, следвана от Унгария със 174%, Люксембург със 140%, Литва със 137%, Латвия със 134%, Чехия със 133% и Австрия със 130%. Спадове са отчетени в Гърция с 22%, Италия с 9% и Кипър с 0,3%.

При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. наемите са се повишили в 26 страни членки на ЕС, а са намалели само в една. Лидер отново е Естония с ръст от цели 233%, следвана от Литва със 151%. Спад е отчетен само в Гърция с 24 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Инвеститори ,какво става с имотите ?Брокери и разните там след тях придатъци ?Blackrock планира съкращения?Това е най-големия фонд в света за управление на парични потоци !!-20 000 човека ще бъдат съкратени !Ами банките в Щатите ?Познато ли ви е ?Пак с днешна дата четем -Американските банки се готвят за рецесия и свиване на печалбите ?Тъй като повечето американски икономисти прогнозират или рецесия, или значително забавяне тази година, банките вероятно ще се подготвят за по-тежки времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Председателя на ФЕД с дата вчера 10 Януари 2023 година :Стабилността на цените е в основата на здравата икономика и осигурява на обществото неизмерими ползи във времето. Но възстановяването на стабилността на цените, когато инфлацията е висока, може да изисква мерки, които не са популярни в краткосрочен план, тъй като повишаваме лихвените проценти, за да забавим икономиката.Това може да изисква от централната банка да предприеме действия, които са необходими, но не са популярни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ефекта от високите лихви и изобщо обръщането на тренда по отношение кредита ,е ДО 2 години,в Щатите вече мина 1 година и започна да се реализира ,в Европа сме на 7 месеца ,у нас вече процеса е в ход,като темпа на затягане е най бързия от времето на Втората Световна война насам.Така че партито с лесните пари приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Статията показва данни точно до периода от който Европейската банка започна да вдига лихвите в цялата Еврозона.От тук нататък данните са важни ,но който следи и чете и зад Океана ФЕД и днес ЕЦБ ясно заявиха ,лихвите не само ще се вдигат още не само ще са високи и кредитите още по скъпи но и най важното,дълго време ще останат високи ,а кредитите скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
До: ratten Ратко,това са данни до края на лятото.От там нататък в цял свят започнаха да вдигат лихви и да ограничават ликвидността в икономиката.Нервен си защото имаш кредит и си купил на зелено+те прецакаха да продадеш 2020година.Сега пак се юрна точно когато палачинката се обърна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 29
ratten
преди 1 година
накавръков? къде дремеш? появила се е нова имотна статия а ти още не си я прeпикaл...!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още