fallback

Жилищният пазар в Швеция изтри голяма част от пандемичния ръст на цените

Икономисти очакват цените на жилищата в страната да намалеят с 20% спрямо връхната им точка

11:51 | 13.01.23 г. 5

Цените на апартаментите в Швеция са намалели близо до нива, регистрирани за последно преди началото на пандемията от COVID-19, след като продължаващият рязък спад на имотния пазар в страната не показва признаци на отслабване, пише Bloomberg.

Девет месеца на непрекъснати спадове са изтрили голяма част от натрупаната стойност от шведските жилища, след като ръстът на лихвите по ипотечните кредити и на разходите за живот се отразиха на цените. Това превръща най-голямата скандинавска страна в едно от кътчетата в света с най-големи спадове на жилищния пазар.

Докато самостоятелните къщи все още се продават на цени малко над тези преди началото на пандемията през март 2020 г., ръстовете на цените на тока натежават върху търсенето на домове с по-високи енергийни нужди в студената скандинавска зима.

Цените на жилищата в Швеция намаляват от началото на 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Сега цените на жилищата са надолу с 15 на сто спрямо връхната им точка, а тези на апартаментите – с 14%, сочат данни на организацията на брокерите на недвижими имоти Svensk Maklarstatistik, публикувани в петък. Организацията следи жилищния пазар в почти реално време, но не обявява цифра за пазара като цяло.

Данните до голяма степен са в унисон в индекса на HOX Valueguard, който комбинира апартаменти и къщи и е следен от централната банка. Повечето икономисти очакват цените на жилищата в Швеция да намалеят с 20% спрямо връхната им точка.

Развитието в Швеция е емблематично за световна тенденция, след като годините на ултраразхлабена парична политика останаха в историята, като повишават капиталовите разходи и натежават върху имотния пазар. Цените на жилищата спаднаха значително и в страни като Канада, Австралия и Китай миналата година, а през декември цените на жилищата в Германия спаднаха за първи път от над десет години.

Спадът в Швеция е особено голям. Бившият ръководител на централната банка на страната Riksbank Стефан Ингвес го определи като „ден за разплата“ за жилищния пазар, след като дълго време предупреждаваше, че на пазара има твърде много стимули за рискови кредити.

Цените на самостоятелните къщи са намалели с 3% през декември спрямо месец по-рано, а цените на апартаментите са спаднали с 1%, сочат данните на Maklarstatistik.

Шведските брокери на недвижими имоти, които са подложени на силен натиск заради забавянето на темпа на продажбите и намаляващите цени, се надяват, че жилищният пазар в столицата Стокхолм и региона ще поведе общия пазар към стабилизиране, тъй като цените там са останали непроменени спрямо предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 13.01.23 г.
fallback
Още от Новини виж още