IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швеция изтри голяма част от пандемичния ръст на цените

Икономисти очакват цените на жилищата в страната да намалеят с 20% спрямо връхната им точка

11:51 | 13.01.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на апартаментите в Швеция са намалели близо до нива, регистрирани за последно преди началото на пандемията от COVID-19, след като продължаващият рязък спад на имотния пазар в страната не показва признаци на отслабване, пише Bloomberg.

Девет месеца на непрекъснати спадове са изтрили голяма част от натрупаната стойност от шведските жилища, след като ръстът на лихвите по ипотечните кредити и на разходите за живот се отразиха на цените. Това превръща най-голямата скандинавска страна в едно от кътчетата в света с най-големи спадове на жилищния пазар.

Докато самостоятелните къщи все още се продават на цени малко над тези преди началото на пандемията през март 2020 г., ръстовете на цените на тока натежават върху търсенето на домове с по-високи енергийни нужди в студената скандинавска зима. Цените на жилищата в Швеция намаляват от началото на 2022 г. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Швеция намаляват от началото на 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Сега цените на жилищата са надолу с 15 на сто спрямо връхната им точка, а тези на апартаментите – с 14%, сочат данни на организацията на брокерите на недвижими имоти Svensk Maklarstatistik, публикувани в петък. Организацията следи жилищния пазар в почти реално време, но не обявява цифра за пазара като цяло.

Данните до голяма степен са в унисон в индекса на HOX Valueguard, който комбинира апартаменти и къщи и е следен от централната банка. Повечето икономисти очакват цените на жилищата в Швеция да намалеят с 20% спрямо връхната им точка.

Развитието в Швеция е емблематично за световна тенденция, след като годините на ултраразхлабена парична политика останаха в историята, като повишават капиталовите разходи и натежават върху имотния пазар. Цените на жилищата спаднаха значително и в страни като Канада, Австралия и Китай миналата година, а през декември цените на жилищата в Германия спаднаха за първи път от над десет години.

Спадът в Швеция е особено голям. Бившият ръководител на централната банка на страната Riksbank Стефан Ингвес го определи като „ден за разплата“ за жилищния пазар, след като дълго време предупреждаваше, че на пазара има твърде много стимули за рискови кредити.

Цените на самостоятелните къщи са намалели с 3% през декември спрямо месец по-рано, а цените на апартаментите са спаднали с 1%, сочат данните на Maklarstatistik.

Шведските брокери на недвижими имоти, които са подложени на силен натиск заради забавянето на темпа на продажбите и намаляващите цени, се надяват, че жилищният пазар в столицата Стокхолм и региона ще поведе общия пазар към стабилизиране, тъй като цените там са останали непроменени спрямо предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Planet
преди 1 година
До: nkavrakov1982 - https://infogram.com/newmortgagesinterestrates-1h1749vg0q5wl6z
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Planet
преди 1 година
До: nkavrakov1982...Или на пръв поглед изглежда, че за разлика от централните банкери в останалия свят, българските са се отказали да се борят с инфлацията и вместо това залагат все още на експанзионистична парична политика. И засега практически непомръдващите от рекордните дъна лихви по депозитите и кредитите като че ли потвърждават това.... Статия от capital.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Planet
преди 1 година
До: nkavrakov1982- ...Къде се чупи трансмисията - След като ЕЦБ покачи депозитната си лихва до 0% и БНБ я последва с покачване на своята лихва по свръхрезервите на банките от -0.7% на 0%, след това местната институция я задържа на това ниво. Така в момента се оформи своеобразен лихвен диференциал между нивата в България и в еврозоната. Паркираната от банкерите в София ликвидност в БНБ не им носи никакъв доход, за разлика от тази на колегите им в Париж, Милано или вече дори в Загреб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... И изводът какъв е ?! Че имаме още около 10-15г , докато започнем да стигаме в София цените на апартаменти в Столкхолм , ако стоят на едно място де ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
На развити пазари като Шведския където се стичат инвестиции от цял свят и е пълно с хора идващи да живеят и работят в страната ръстовете на цените са почти изтрити след балона от 2020 година заради наливането на трилионите ликвидност ,а в България ,където цените се надуха повече от Швеция дори ,какво да очакваме ?В България над 40% надуха цените само за няма и година ,това е ,сами си правете изводите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още