IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес сгради у нас с достъп до 235 млн. лв. за енергийно обновяване

Очаква се с наличния ресурс да бъдат обновени 250 сгради в сферата на производството, търговията и туризма

18:12 | 31.01.23 г. 1
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

От днес сгради в сферата на производството, търговията и услугите също могат да кандидатстват за енергийно обновяване. Мярката ще се финансира с над 235 млн. лв. без ДДС от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Процедурата, която се управлява от регионалното министерство, цели подобряване на енергийните характеристики на сградите чрез изпълнение на енергийни мерки за спестяване на минимум 30% първична енергия, т.е. клас на енергопотребление минимум Б. Така ще се осигури и намаляване на разходите за енергопотребление на бизнеса, по-добър микроклимат за работна среда, ще се подобрят експлоатационните характеристики и ще се удължи жизненият цикъл на сградите, отбелязват от МРРБ.

Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро-, малки, средни и големи предприятия в цялата страна. Те трябва да са  регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г. и да са реализирали определени нетни приходи от продажби за 2022-ра финансова година в зависимост от категорията на предприятието. Сградите, включително от сектор „Туризъм“, трябва да са собственост на кандидата или да са с учредено право на строеж в полза на кандидата.

Регионалното министерство очаква с наличния ресурс да бъдат обновени 250 сгради. Предвижда се сградите на предприятия в сферата на производството да получат 33% от ресурса или над 77,6 млн. лв. Останалите средства от над 157,5 млн. лв. са за обекти в сферата на търговията, услугите и туризма. Най-голям дял е определен за големите предприятия, тъй като те се явяват и най-енергоемки, обясняват от МРРБ.

За микропредприятията минималният размер на заявеното безвъзмездно финансиране е 35 хил. лв., а максималният - 100 хил. лв., за малките предприятия то е от 35 хил. лв. до 300 хил. лв., за средните от 100 хил. лв. до 500 хил. лв., а големите ще получават финансиране до 1,5 млн. лв.

Одобряването на проектите ще е чрез конкурентен подбор след оценка на един етап с цел постигане на равен достъп до ресурса и стимулиране развитието на по-екологосъобразен бизнес, съобщават от МРРБ. В рамките на процедурата няма да бъдат подкрепяни дейности, финансирани по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, бюджета на ЕС или друга донорска програма. Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да участват в процедурата. Един кандидат може да подаде само едно предложение за изпълнение на инвестиция, като в него могат да бъдат включени до три сгради, които са собственост на съответния кандидат или са с учредено право на строеж на кандидата.

Допустими дейности процедурата са извършване на обследване и сертифициране за енергийна ефективност; дейности за изпълнение на строително-монтажни работи за прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, ако са посочени в енергийното обследване, в т. ч. всички съпътстващи строително-монтажни работи, необходими за изпълнение на мерките, за изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му съгласно Закона за устройство на територията, авторски и строителен  надзор, дейности, свързани с въвеждането на обектите в експлоатация и др.

Подаването на предложения се извършва изцяло по електронен път чрез изпращане на електронен формуляр за кандидатстване и придружителните документи в Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост.

Крайният срок за подаване на предложения е до 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ние в офиса сме на природен газ и е супер. Като вкъщи си си :) топличко и уютно навсякъде. Супер е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още