IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция разширява разследването на некачествено строителство

184 души са арестувани по подозрения за нарушения, докато в страната растат съмненията за корупционни практики, довели до катастрофата

09:32 | 26.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция разширява разследването на срутванията на сгради след серията от силни земетресения през февруари, пише Ройтер. Вече има 184 арестувани души, свързани със случаи на некачествено строителство, коментира министърът на правосъдието на страната Бекир Боздаг.

Сред тях е управителя на провинция Нурдаги, който е от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. В ареста са още 79 строителни предприемачи и 74 души, които са участвали в надзора на строителството на сгради, както и 13 собственици на сгради и 18 души, които са извършвали преустройства на сградите.

Боздаг коментира, че повече от 600 души се разследват заради подналите сгради. В страната настроенията са, че причината са корупционни практики при строителството. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-сериозните политически предизвикателства за последните две десетилетия броени месеци преди президентските избори през юни.

Повече от 169 хил. сгради с общо 520 хил. апартамента са разрушени или сериозно повредени. Това е най-разрушителното бедствие в новата история на Турция, пише Ройтерс. Жертвите в страната достигат малко над 44 хил. души, а в Сирия броят е над 50 хил., отбелязва агенцията. Повече от 2 млн. души в Турция са загубили домовете си и живеят в палаткови лагери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
И 10000 души от своите хора в сектор строителни мошеници да жертва диктора Ердоган няма да го направи бесмъртен диктатор. В един момент народа на Турция ще се осъзнае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Прекали ли ЕС с регулациите и кой печели от създаването на несигурност в Европа https://***.investor.bg/a/461-bloomberg-tv/220092-brexit-bunt-sreshtu-politikite-na-es
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Lele, Lele "E-кономика" "Щото немаме 'ора баце!" https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/13848359
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още