IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пари се завръщат на имотните пазари в Азия

Богати китайци и хора от средната класа се стремят да изнасят пари и активи от страната заради ниското доверие в местния имотен пазар

12:29 | 05.04.23 г. 1
Изглед от Банкок. Снимка: Luke Duggleby/Bloomberg
Изглед от Банкок. Снимка: Luke Duggleby/Bloomberg

Краят на строгия граничен контрол в Китай заради COVID-19 възобновява притока на натрупани средства към чужбина, съобщават брокери на недвижими имоти. Данни от Австралия до Сингапур потвърждават това, пише Ройтерс.

Търсенето от Китай подкрепя цените на имотите в Сингапур, китайски студенти разграбват апартаменти в Сидни и Мелбърн, а брокери казват, че интересът от китайци към имоти в Тайланд нараства.

Първоначалните данни за изтичащите потоци са оскъдни, но има признаци за нов стремеж за изнасяне на капитал от Китай, където доверието в недвижимите имоти е крехко, а данъчните правила на правителството и критиките за трупане на богатство правят инвестирането в чужбина по-привлекателно.

„Запитванията от регионални имотни инвеститори в Азия са се удвоили след отварянето на границите, особено от китайци“, съобщава Иан Чън, основател и главен изпълнителен директор на компанията Jalin Realty, която оперира в Китай, Австралия, Малайзия и Сингапур.

„Повечето инвеститори, които купуват сега, са тези, които искат просто да изнесат някакви пари. Не виждаме голяма вълна, но определено има интерес и много запитвания, особено от студенти, които се връщат в Австралия“, отбелязва Чън.

Богати китайци и хора от средната класа отдавна се опитват да изнесат известно богатство в чужбина, за да диверсифицират инвестиции и да държат някои активи отвъд обхвата на властите за всеки случай.

Първоначалните признаци показват много по-малки потоци от предишни случаи като този през 2016 г., който породи затягане на контрола върху изнасянето на пари от Китай. Но те показват, че след пандемията китайските семейства се стремят да преместят активи извън страната и дори самите те да се установят в чужбина.

Ограниченията върху изнасянето на пари в чужбина вероятно ще предотвратят изтичането на големи парични потоци извън страната или голямо въздействие върху втората по големина икономика в света, но тенденцията показва известна липса на доверие и натиск върху валутата, която не успява да постигне ръст след разхлабването на COVID правилата от Китай.

Накъде пътуват парите?

Данните за имотния пазар в Австралия не включват разбивки по националност, но брокери на имоти казват, че интересът през последно време от чужденци е помогнал за стабилизирането на цените и е тласнал таксите за разрешителни в Сидни до едногодишен връх през февруари.

Сингапур отчита завръщане на китайски семейства и пари.

Джои Вън, директор на счетоводната компания CS Corp, която предоставя съвети на мигранти в града-държава, има около 300 предимно китайски клиенти след пандемията. „COVID и блокадата дадоха на хората много време да помислят за бъдещето си“, отбелязва Вън.

Покупките на жилища в Сингапур, където китайците са основни чуждестранни купувачи, се охладиха в началото на 2023 г. спрямо бързия темп през миналата година, но само малко въпреки значителния ръст на гербовите налози.

Singapore American School отчита „значителен интерес от китайски семейства, които искат да запишат децата си“, съобщи учебното заведение в комюнике.

Канада, друг популярен имотен пазар за китайските инвеститори, наложи двегодишна забрана за продажби на имоти на чужденци. Брокери в Тайланд казват, че запитванията за продажби от Китай започват да нарастват.

Влоговете в чуждестранна валута в търговски банки в Китай са намалели с 16,2% през годината до февруари, въпреки че не е ясно дали това означава парични потоци към чужбина.

Един индикатор за прикрито изтичане на капитали са трайните изтичания на нетен капитал чрез туризма, но за други цели, коментират анализатори във френската банка Natixis, имайки предвид по-големите трансфери на капитал, които придружават пътуванията.

„Много хора пътуват до Тайланд след повторното отваряне и ще поглеждат към имотния пазар“, коментира Джени Иън, маркетингов директор в компания в Шънджън, специализирана в покупките на имоти в чужбина.

„Имотите в Тайланд и Малайзия са много евтини, дори по-евтини от тези в малки китайски градове“, казва тя. Луксозни жилища в двете страни струват около 2 млн. юана (300 хил. долара), а апартамент – една четвърт от тази цена.

„При толкова много пътуващи хора ще има търсене за покупка“, прогнозира Иън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
защо ве друзя антиваксъре-газовици се изнасят заможните от Поднебесната кинкалерия към враговете ве ?! защо не инвестират в северната джамахирия или в северната корея или в еритрея , ми ги влече към Сидни и Мелбърн , Тайланд , Малайзия ... загниващият свободен свят ... :))) ... защо ве нефелници ... ?! ... що не се пънат да живеят в прогресивният и проспериращ свят на БРИКС ... хаххахххаааа .... ?! ... поради същите причини , дето и вие не фащата чемодана -> вокзал -> питер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още