IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След стимулите цените на жилищата в Китай нарастват за първи път от 18 месеца

Продажбите също се увеличават през февруари за първи път от 20 месеца в още един положителен знак за пазара

14:04 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай са нараснали през февруари за първи път от 18 месеца насам, знак, че усилията на правителството за съживяване на изпитващия затруднения пазар започват да дават резултат, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града, без субсидираните от държавата жилища, са нараснали с 0,3%, след като останаха непроменени през януари, съобщи Националното статистическо бюро. Цените спряха 18-месечния си спад на вторичния пазар, като се повишиха с 0,12%. Цените на жилищата в Китай растат. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Китай растат. Графика: Bloomberg LP

Властите увеличиха финансовата подкрепа за изпитващите затруднения строителни компании и намалиха лихвите по ипотечните кредити в около 20 града, след като ограничителните мерки преди това станаха причина десетки компании да спрат плащания по облигациите си и ограничиха търсенето на жилища.

В друг знак за обрат продажбите нараснаха през февруари за първи път от 20 месеца насам. Стойността на продадените нови жилища от стоте най-големи строителни компании се е увеличила с 15% на годишна база до 461,6 млрд. юана (67 млрд. долара), сочат данни, публикувани миналия месец от China Real Estate Information Corp. Продажбите на жилища в Китай спряха спада си. Графика: Bloomberg LP Продажбите на жилища в Китай спряха спада си. Графика: Bloomberg LP

Пекин цели да осигури меко кацане за имотния сектор, вместо да се опитва да стимулира бърз растеж. На конгреса на контролирания от Комунистическата партия парламент правителството обеща миналата седмица да предотврати „нерегулирано“ разширяване на сектора и даде да се разбере, че ще се съсредоточи върху заздравяването на балансите на „висококачествени“ строителни компании.

Country Garden Holdings, най-голямата строителна компания в Китай, зададе мрачно настроение миналата седмица за предстоящия сезон на отчетите, като предупреди за първа загуба за годината от поне 16 години насам. 16 от листнатите в Хонконг китайски имотни компании са обявили до момента спад на печалбата за 2022 г., а броят им се очаква да расте, съобщава JPMorgan Chase & Co.

„Подобряването на имотния пазар все още е ограничено в няколко популярни града с по-силни фундаменти. Твърде рано е да говорим за цялостно възстановяване на национално ниво“, отбеляза Чън Въндзин, директор на анализите в China Index Holdings, в сряда преди обявяването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още