IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock отмени забраната за теглене на средства от британския си имотен фонд

Решението е взето въпреки предупрежденията на регулатори, че някои фондове може да не успеят да изпълнят искания за изтегляне на средства

12:00 | 07.04.23 г. 1
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

BlackRock е започнал да изплаща суми на инвеститори в британския ѝ имотен фонд на стойност 3,5 млрд. паунда, въпреки че от началото на миналата година те имат забрана да теглят пари от него. Това се случва на фона на продължаващото изтичане на средства от фондове за бизнес имоти и регулаторите предупреждават, че някои фондове може да имат затруднения да изпълнят искания на инвеститори за изтегляне на средства, пише Financial Times.

Базираната в САЩ компания е започнала частично да изплаща суми на институционални инвеститори, които са отправили искания за теглене на средства още през второто тримесечие на миналата година, съобщават запознати източници. BlackRock е отказала коментар.

Компанията беше сред многобройните големи фонд мениджъри в имотния сектор, които бяха принудени да отложат плащания към инвеститори миналата година, за да забавят наплива за излизане на институционалните инвеститори. Много инвеститори са притеснени от пазарната среда заради ускоряването на инфлацията и ръста на лихвите. Фондът на BlackRock позволява само тримесечни тегления.

Други институционални фонд мениджъри, включително M&G и Schroders, също забавят искания за теглене на пари и все още не са вдигнали блокадите си.

BlackRock предприема хода, след като Европейската централна банка призова тази седмица за предпазливост към фондовете за бизнес имоти, за да се предотврати ликвидна криза, ако инвеститори побързат да излязат от тях.

Секторът на бизнес имотите и подложен на натиск заради резкия ръст на лихвите миналата година, които повишиха разходите за финансиране и потиснаха оценките. Банковата криза в последно време също предизвика притеснения сред инвеститорите, че банките може да ограничат кредитирането за сектора, за да заздравят счетоводните си баланси.

Свитлана Гъбри, ръководител на индиректните реални активи в Abrdn, отбелязва, че „да се разчита изключително на банково финансиране за нас е потенциален сигнал за тревога“. Според нея имотните компании в скандинавските страни разчитат особено на банково финансиране.

По-рано тази година BlackRock се опита да ребалансира портфейла си, за да освободи парични средства, като продаде имотни активи в различни сектори, които бяха достигнали края на инвестиционния си цикъл.

Десет милиона паунда бяха изтеглени от имотни фондове през последните седмици и анализатори заявиха, че тенденцията се очаква да продължи.

Според последни данни от Morningstar Direct европейски фондове, инвестиращи директно в имоти, са преминали от вливане на близо 300 млн. паунда през януари към изтичане на 172 млн. паунда през февруари. 109 млн. паунда са изтекли от британски фондове през февруари, над два пъти повече спрямо предходния месец.

Инвестициите в имоти процъфтяваха през последните години, тъй като ултраниските лихви и почти нулевата до отрицателна възвръщаемост от облигации не дадоха много други варианти за относително стабилни дългосрочни инвестиции. Сега, когато доходността при облигациите расте, имотите са изправени пред нарастваща конкуренция за ликвидни средства.

„Всички пари, които се пренасочиха в миналото от инструменти с фиксирана доходност към недвижими имоти в търсене на доходност, сега поемат по обратния път. Това е още един фактор за пресъхването на ликвидни средства“, коментира високопоставен глобален имотен инвеститор.

Нови данни на Calastone показват, че британски инвеститори са изтеглили пари от имотни фондове за осми пореден месец през март на фона на растящите лихви.

„Последователното повишаване на лихвите през миналата година и опасенията от забавяне на икономиката заради това продължават да подлагат сектора на натиск…, изтеглянето на пари вероятно ще продължи“, коментира Едуард Глин, ръководител на глобалните пазари в Calastone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
ох, ох пиленца сладки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още