IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреждава за рискa при фондове за недвижими имоти 

Ако твърде много инвеститори изтеглят парите си в кратък срок, финансовата стабилност е изложена на риск, предупреждава регулаторът 

21:38 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фондовете, инвестиращи в бизнес недвижими имоти, отчетоха значителен ръст през последното десетилетие. Сега те представляват заплаха за финансовата стабилност, смята Европейската централна банка (ЕЦБ), както става ясно от нейния макропруденциален бюлетин, публикуван в понеделник.

Според ЕЦБ нетната стойност на активите на фондовете за недвижими имоти - общата стойност на активите на фондовете - се е увеличила повече от три пъти до над трилион евро през последните десет години. Това е увеличило взаимовръзката с пазарите на недвижими имоти.

Централната банка предупреждава за дисбаланс, тъй като инвеститорите често имат възможност да изтеглят парите си от тези фондове, докато самите активи са доста неликвидни. Това може да направи фондовете уязвими към разпродажби, каквито се наблюдаваха неотдавна във финансовата система с настъпването на банковата криза. Нестабилността в тази област „следователно би могла да има системни последици" за търговските недвижими имоти, „което, от своя страна, би могло да се отрази на стабилността на по-широката финансова система" и на реалната икономика, заяви ЕЦБ.

Икономистите се позовават на случая с фонда Blackstone Real Estate Income Trust (Broad). Той трябваше да ограничи изплащанията, тъй като твърде много инвеститори изтеглиха пари за твърде кратко време. ЕЦБ предупреждава, че опасенията за пазара на недвижими имоти могат да доведат до по-нататъшни изходящи потоци. Ето защо трябва да се разработят правила, които да помогнат на фондовете „да управляват по-добре пиковете в търсенето на ликвидност и да интернационализират разходите за изплащанията, които могат да възникнат по време на пазарен стрес", пишат експертите на ЕЦБ.

Бизнес недвижимите имоти все още страдат от последиците от пандемията, тъй като в някои случаи много служители продължават да работят от дома си, а успоредно с това се наблюдава и още по-голямо засилване на интернет търговията. Сега към това се прибавят несигурните икономически перспективи и бързото повишаване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още