IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните предприемачи у нас са предпазливи към стартирането на нови жилищни проекти

Само в София и Варна е започнало строителството на жилища с обща площ над 100 хил. кв. м, сочат данни на НСИ

15:41 | 04.05.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Компаниите за жилищно строителство у нас са останали предпазливи към стартирането на нови проекти и през първото тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между януари и март е започнало строителството на 1272 жилищни сгради с 6597 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 778 614 кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 1,6%, а общата им площ също е нагоре с 2,4%, но жилищата в тях намаляват с 0,5%.

На годишна база започнатите нови жилищни сгради през първото тримесечие се увеличават с 0,2 на сто, но жилищата в тях намаляват с 13,8%, както и общата им застроена площ – с 1,2%.

София е лидер по новозапочнато жилищно строителство у нас с близо 316 хил. кв. м, а Варна е единственият друг град в страната, в който жилищата със стартирало строителство са с обща площ над 100 хил. кв. м за тримесечие. Третото място е за Пловдив с близо 90 хил. кв. м. Активно се строи и в Бургас с близо 82 хил. кв. м новозапочнати жилища през първото тримесечие.

Още по-осезаемо е забавянето в бъдещите намерения за строителство, става ясно от данните на НСИ за издадените разрешения за строеж. Между януари и март те са за 1748 жилищни сгради с 8619 жилища в тях и РЗП от 975 149 кв. м.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 8,5%, броят на жилищата в тях - с 15,5%, както и общата им застроена площ - с 13,8%.

На годишна база издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 5,5%, жилищата в тях – с 9,2%, а площта им – с 16,8%.

И по този показател София е лидер в страната с издадени разрешения за строеж на жилища с обща площ от 475 хил. кв. м, следват Пловдив със 109 хил. кв. м и Варна с 90 хил. кв. м.

Офис строителството остава потиснато

Между януари и март е започнало строителството на 8 административни и офис сгради с площ от почти 5000 кв. м. Броят и площта им намаляват както на тримесечна, така и на годишна база.

За същия период местните администрации са издали разрешения за строеж и на 19 административни и офис сгради с общо РЗП от 30 266 кв. м, като броят им е с 5,6% повече спрямо предходното тримесечие, а площта им нараства със 71,2%. Броят на разрешенията за строителство на офиси отбелязва сходен ръст и на годишна база, а площта им расте с 80,5%.

През първите три месеца на годината е започнало и строителството на 517 други сгради с общо РЗП от 342 079 кв. м, като техният брой и обща площ също намаляват на тримесечна и на годишна база. Лидери по новозапочнато строителство на други сгради у нас са Пловдив с близо 66 хил. кв. м, Варна с малко над 54 хил. кв. м и София-област с 47 хил. кв. м.

През първото тримесечие са издадени разрешения за строеж на 1035 други сгради с общо РЗП от почти 613 хил. кв. м. Техният брой намалява на тримесечна и на годишна база, но общата им застроена площ расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още