IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата във Варна поскъпват с 15% през 2022 г., купуват предимно българи

Средната цена на двустайните жилища през миналата година е достигнала 85 хил. евро, тристайните се продават за средно около 120 хил. евро

11:06 | 11.04.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Лятото на 2022 г. постави нова, низходяща тенденция при сделките с имоти у нас. Войната в Украйна, енергийната криза, започналото повишаване на лихвите от Европейската централна банка и силният ръст на цените на жилищата, който през второто и третото тримесечие достигна 14-годишни върхове, направиха купувачите по-предпазливи. Така почти всички големи градове у нас завършиха миналата година със спад на сделките с едно изключение – Варна. Благодарение на много силното първо тримесечие и ръстът през второто морската столица успя да постигне годишен ръст на сделките от 3,5%, въпреки че второто полугодие и там беше по-слабо в сравнение с рекордната 2021 г.

„Варна е морската столица на България и това я прави притегателен център както за хората във вътрешността на страната, така и за чужденци, за които българското Черноморие е изключително интересно“, казва пред Investor.bg Антон Дончев, брокер на недвижими имоти в „Явлена“ – Варна. Той наблюдава засилен интерес към покупка на имоти от българи, работещи в чужбина, включително очертаваща се тенденция те да се завръщат в България.

„Феноменът на Варна е съчетанието на големия град с университети и специализирани учебни заведения, бизнес, инфраструктура и море – морето е богатство, към което хората винаги ще се стремят“, отбелязва Росина Богатова, брокер на недвижими имоти в морската столица.

Според Делян Димитров, регионален директор на „Имотека“ – Варна, търсенето и предлагането на имоти в града са отбелязали значителен ръст през миналата година, затова тя е била успешна за пазара. „Причината Варна да бележи най-висок ръст на цените на жилищата през последната година е предлагането на добри проекти както в града, така и в съседни, по-скоро ваканционни локации“, отбелязва той.

Миналата година във Варна е започнало строителството на 700 нови сгради, което е с 63% повече спрямо 2021 г. „Този факт, наред с ускоряването на инфлацията в страната, даде своето отражение в броя на сделките“, отбелязва Дончев. Според него в града има много успешни компании в различни сектори, включително туризъм, информационни технологии, промишленост, и това го прави привлекателен за бизнесмени и инвеститори.

Димитров отбелязва, че Варна се е позиционирала като привлекателен град и за инвестиционния пазар благодарение на близостта до морето, университетите в града, развития туризъм и възможността за работа за жителите от околните населени места.

Кой купува?

Българите са основни купувачи на жилища във Варна, а мотивите им за покупка са различни. Търсят се основно имоти за задоволяване на жилищни нужди, а предпочитани са кварталите с добре изградена инфраструктура, наличие на търговски обекти и училища и детски градини, казва Дончев. Немалко купувачи инвестират и във втори дом, където да прекарват почивките си. В „Явлена“ отчитат интерес към покупка на имоти от българи в курорти като Златни пясъци, Ален Мак, Слънчев ден, Константин и Елена. Най-често купувачите на такива имоти са от вътрешността на страната.

През последните години активни на пазара във Варна са и българи, които работят в чужбина. Те основно търсят жилища с добри локации, в квартали в близост до морето, с добре изградена инфраструктура и с панорамни гледки. Все повече купувачи от тази група инвестират в жилища в затворени комплекси, тъй като държат на качественото строителство, функционалното разпределение и удобството, казва Дончев. „Ако обектът е в строеж, залагат на строители и инвеститори, които са с добър имидж и дългогодишен опит“, допълва той.

Интерес към покупка на имот във Варна и околностите има и от чужденци. Палитрата е пъстра, но сред най-активните са рускоговорещите и немскоговорещите купувачи. Все по-активни купувачи са и доскорошните украински наематели, отбелязва Дончев.

Варна е притегателен център за покупка на имот за хората от Североизточна България, казва Димитров. Според него не липсват и инвестиционно настроени купувачи от големите градове у нас. „Жители на столицата също разглеждат възможността да се сдобият с ваканционен или градски имот близо до морето“, отбелязва той.

Богатова добавя и още една група купувачи, като подчертава, че действително става въпрос за група, а не за отделни случаи – това са семейства със смесен брак между българин или българка и чужденец.

Какво се купува?

Видът имот, към който се ориентират купувачите, зависи от заделения бюджет за покупката и дали той е първо жилище или сделката е с инвестиционна цел. Купувачите с по-ограничен бюджет, които обикновено до момента са живели под наем, предпочитат напълно обзаведени жилища, за да не плащат едновременно наем, ремонтни дейности и евентуално заем, казва Дончев. Затова по-лесно се продават жилищата, които са ремонтирани, тъй като хората нямат ясна представа от колко средства ще се нуждаят за довършване на жилището и как ще се случи това във времето.

Купувачите с повече възможности търсят жилища в хубави, модерни сгради с добри локации и морска панорама, задължително с едно или две паркоместа към тях, добавя Дончев. Все повече хора търсят жилища с големи площи на стаите за обособяване на работен кът, тенденция, която започна по време на пандемията и наложената от нея работа от вкъщи. Много търсени във Варна са и комплексите от затворен тип, увеличено е и търсенето на къщи в града, вилните зони и в близките села. Търсене има и към жилища в панелни сгради, като те са привлекателни най-вече с по-голямата си площ и по-достъпна цена и сравнително голямото околоблоково пространство, отбелязва Дончев.

Последна актуализация: 11:07 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още