IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата във Варна поскъпват с 15% през 2022 г., купуват предимно българи

Средната цена на двустайните жилища през миналата година е достигнала 85 хил. евро, тристайните се продават за средно около 120 хил. евро

11:06 | 11.04.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Той наблюдава няколко типа инвеститори при покупките на жилища с инвестиционна цел. Част от тях купуват жилища с цел да съхранят средствата си от инфлацията и с идеята имотът да се използва в бъдеще от децата им. Тези жилища най-често са т. нар. „тъмни жилища“, тъй като не се ползват с години.

Втората група инвеститори купуват с цел отдаване под наем или за краткосрочни настанявания тип „нощувка“. Тези купувачи избират двустайни или тристайни маломерни жилища в центъра на града и близо до морската градина и плажа. Трета група инвеститори купуват имоти с цел препродажба, обобщава Дончев. Богатова добавя, че покупките на жилища с инвестиционна цел във Варна бележат ръст заради повишаването на цените на наемите и търсенето на жилища под наем от граждани на Украйна.

В „Имотека“ 40% от сделките са с двустайни жилища. Втори по популярност са тристайните с дял от 31%. Димитров обяснява ръста на сделките с двустайни апартаменти с инвестиционната активност на купувачите. „За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки. Към края на годината тези покупки доближават 30%“, отбелязва той. Данните на компанията сочат още, че 25% от купувачите търсят имоти в строеж, а останалите се ориентират към завършени жилища.

Къде се търси?

Най-предпочитаните квартали за покупка на жилище във Варна са тези близо до центъра на града и по протежението на Морската градина, където има добре развита инфраструктура – Гръцка махала, Център, Чайка, Бриз, а отскоро и новият квартал „Св. Св. Константин и Елена“, обобщава Дончев. През последно време той наблюдава засилен интерес и търсене в новите жилищни комплекси, които се строят в по-отдалечени райони от центъра на града, като „Младост“ и „Възраждане“, където има по-спокойна атмосфера и повече зелени пространства.

Нов район, отскоро вече и квартал, който набира популярност, е „Св. Св. Константин и Елена“, където бурното строителство почти не е оставило празни места за нови сгради. Друг нов район, който се развива през последната година, е този по протежението на бул. „Константин и Елена“, който свързва едноименния квартал с кв. „Виница“. „Там се застроява с бързи темпове и търсенето е изключително високо, тъкмо защото е много близо до морето“, отбелязва Дончев.

Сред популярните квартали за покупка на жилище във Варна Богатова добавя също „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“.

Какви са цените?

В „Явлена“ отчитат среден ръст на цените на жилищата във Варна от 10-15% през 2022 г. спрямо година по-рано. Покачване на цените се наблюдава във всички категории жилища, включително двустайни и тристайни апартаменти, казва Дончев. В „Имотека“ отчитат значителен ръст на цените в някои квартали на Варна – например в „Гръцката махала“ по-малките по площ апартаменти са поскъпнали с над 30%. Сериозен ръст на цените има и в районите на Окръжна болница, „Генерали“, „Кайсиева градина“, „Червения площад“, Операта и „Базар Левски“.

По данни на „Явлена“ средната цена на двустаен апартамент във Варна през миналата година е достигнала около 85 хил. евро, а на тристаен – около 120 хил. евро. „Въпреки значителния ръст все още има възможности за намиране на жилища в различни ценови категории, така че определените от купувачите бюджети не са неизпълними“, казва Дончев. „Все още има достатъчно предложения и това води до конкуренция между продавачите. Пазарът е устойчив и намалява разминаването между офертните цени на имотите и бюджетите на купувачите“, допълва той.

Повечето купувачи на жилища във Варна са придобивали имот с налични или спестени средства за сметка на ипотечен кредит, сочат наблюденията на „Явлена“.

Източник: Явлена Източник: Явлена

В „Имотека“ средно 55% от всички покупки през миналата година са били осъществени без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита, от друга страна, покрива между 81% и 100% от стойността на имота. „Добрите лихви по ипотечните кредити правят покупката на имот с банково финансиране достъпна за голям кръг купувачи, но най-често те комбинират различни източници на финансиране, за да реализират сделка“, казва Дончев.

Последна актуализация: 11:07 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още