IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата във Варна поскъпват с 15% през 2022 г., купуват предимно българи

Средната цена на двустайните жилища през миналата година е достигнала 85 хил. евро, тристайните се продават за средно около 120 хил. евро

11:06 | 11.04.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Къде са горещите точки на строителството?

През последните години най-голям е обемът на новопостроените сгради в кварталите, тъй като това са местата с все още останали по-големи парцели за реализиране на проекти с по-голяма разгъната застроена площ, отбелязва Дончев. Той отличава като места с активно строителство „Възраждане“, „Младост“, „Владислав Варненчик“, „Св. Св. Константин и Елена“. „Най-интересен, разбира се, остава идеалният център, но там има все по-малко проекти ново строителство“, допълва Дончев.

Той не отчита към момента дисбаланс между търсенето и предлагането, тъй като по-голямата част от новото строителство се разпродава бързо. „Същевременно хората стават все по-прецизни към избора на строител, неговата история и качеството на строителството в предходните му проекти“, отбелязва Дончев.

Димитров отчита ръст на цените на жилищата в новите сгради основно заради поскъпването на строителните материали. „Очакванията на строителния бранш са цените на новото строителство да продължат да се покачват, тъй като предстои и повишаване на разходите за труд“, казва той.

Къщите все още са търсени

Пандемията върна интереса на хората към покупка на къщи. Интересът към такива имоти се е запазил и през миналата година, отчита Дончев. Търсят се къщи както в градската част на Варна, така и във вилните зони и селата на 40-50 км от града. „Покупката е както за основен дом, така и за ваканционен имот, в който хората да отсядат в почивните си дни“, отбелязва той.

Богатова очертава тенденция все повече млади хора да се ориентират към покупка на къща като семейно жилище. „Отчитаме категоричен и остър недостиг на предлагане“, казва тя.

Наемен пазар в подем

Пазарът на жилища под наем във Варна е бил под влиянието на два основни фактора през миналата година. Единият е войната на Русия в Украйна, която още в началото на 2022 г. е предизвикала голям наплив от украински бежанци, търсещи убежище в града.

Другият фактор, повлиял силно на наемния пазар, е свалянето на COVID мерките и завръщането на бизнеса и туризма. „Училищата и университетите отново започнаха да провеждат мероприятията си в присъствена форма, което доведе до връщане на студентите и наемателите. Преди това те се бяха прибрали по родните си места“, казва Дончев.

Нарасналото търсене е довело и до ръст на наемните нива с над 30-40%. „Повишението сигурно изглежда голямо, но то се дължи на предхождащия го спад в цените и слаб пазар през 2020 и 2021 г.“, допълва той.

По данни на „Явлена“ наемът на двустайни жилища в средния ценови сегмент сега достига между 300 и 400 евро, а за тристайни жилища – между 600 и 700 евро. За имоти в идеалния център, както и в затворени комплекси цените варират между 700-800 евро за двустаен и около и над 1000 евро за тристаен апартамент, а основният критерий при търсенето е наличието на паркомясто.

Къщи под наем се търсят при цени от около 2000 евро, като предимство имат тези с повече спални.

„Съставът на наемателите се обогати с представители от Украйна. Много от украинските семейства се установиха във Варна и живеят тук вече втора година“, отбелязва Богатова.

Тя отбелязва сред групите наематели в града и чуждестранните студенти. В Медицинския университет във Варна, например, те съставляват около 30% от студентите. Добавя към тях и жилищата за краткосрочни наеми в идеалния и широк център – сегментът вече е добре развит в София, но тепърва се активизира и в морската столица. „През последните години, включително през 2022 г., се увеличи интересът на инвеститорите към такъв тип отделни апартаменти и цели сгради“, казва Богатова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още