IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 22% нараства новото строителство във Варна през 2022 г.

Около 30% е ръстът на средната цена на жилищна площ в града през миналата година, стана ясно по време на бизнес форума на Imoti.net в морската столица

18:38 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Търсенето и предлагането на недвижими имоти във Варна бележи значителен ръст, ето защо може да се каже, че изминалата 2022 г. е изключително успешна и ползотворна за пазара на недвижими имоти в морската столица. Около това мнение се обединиха експертите, които взеха участие в първия за годината бизнес форум, който сайтът за обяви на недвижими имоти Imoti.net организира.

Бизнес форумът бе на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“ и премина при изключителен интерес. Събитието се проведе на 24 февруари в хотел Graffit Gallery Design, Варна.

В рамките на форума експертът в имотния бранш Елена Парова от агенция за недвижими имоти „Явлена“ във Варна направи подробен анализ на пазара на жилищни имоти в града и региона.

„Около 30% е ръстът на средната цена на жилищна площ във Варна през миналата година. Варна е единственият голям град, в който през цялата 2022 г. има ръст на сделките с малко над 3% спрямо 2021 г. Освен това, войната в Украйна се отрази много сериозно на наемния пазар и там ръстът в наемите е 30-40%, а за уникални имоти и с доста повече. В края на миналата година част от украинските бежанци се ориентират от наемане на жилище към покупка. Забелязва се и леко отдръпване на купувачите от имотите в строеж, като те предпочитат готови завършени и обзаведени жилища“, коментира Елена Парова.

Обзор на новото строителство в региона направи и инженер Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи. По думите му 22% е ръстът на новото строителство във Варна през изминалата година.

„Цените на жилищата в новите сгради се повишиха основно заради поскъпването на строителните суровини и материали. Очакванията на строителния бранш са цените на новото строителство да продължават да се покачват, тъй като предстои увеличение и на труда на хората, заети в строителството“, допълни експертът.

По време на форума бяха очертани и основните въпроси, свързани с жилищното кредитиране. Даниела Иванова, която е началник на отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, разкри пред варненската аудитория и какви са предизвикателствата и възможностите за жилищно кредитиране през 2023 г.

„С 39% е нараснал усвоения обем жилищни кредити във Варна. Това основно се дължи на поскъпването на имотите. Средно банката е финансирала 72% от цената на жилищата, като 89% от тях са завършени имоти“, подчерта тя.

По време на дискусията д.и.н. Мирослав Владимиров – преподавател в Икономическия университет във Варна, представи данни в подкрепа на тезата, че недвижимите имоти са актив, който предлага много добро съотношение между доход и риск. Той направи сравнение на темпа на продажби у нас и в страните от ЕС, което показва, че в България по-бавно намалява темпа на продажби, ипотечните лихви у нас са по-високи от тези в Еврозоната, а цените на имотите там растат по-бързо. Той обърна внимание на факта, че инфлацията е важният фактор при пазара на имоти, а не лихвените проценти по кредитите.

Становището му бе подкрепено и от Даниела Иванова, според която 17-годишният ѝ опит в банковия сектор е показал, че „хората купуват имоти и вземат жилищни кредити като се съобразяват с доходите си и необходимостта от жилище“.

По време на експертната среща във Варна, инж. Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи призова аудиторията да продължи да повишава изискванията си към строителния бранш, за да няма компромиси в качеството на новото строителство.

Тази година бизнес форумите, част от Годишните награди на imoti.net, се провеждат в подкрепа на фондация „Очи на четири лапи“, като аудиторията във Варна се срещна с лабрадора Пърси – водач на незрящия Кирил Кирчев, който сподели своята огромна благодарност към Пърси и екипът от фондацията, който го е подготвил, защото това му осигурява свобода да се придвижва в града. От фондацията отбелязаха, че техните дипломирани кучета водачи, със своите специални умения и отдаденост, са спасили и продължават да спасяват стотици хора с увреждания от самотния затвор на физическата зависимост.

Форумът във Варна завърши с експертна дискусия отново на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти - политически, икономически, технологични“, в която се включиха специалисти в имотния бранш, банкери, икономисти, брокери и строителни предприемачи. Модератор на дискусията беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Екипът на Imoti.net ще продължи да представя и информира обществото и бизнеса за актуалните новини в имотната среда и пазар в още шест града от страната. Следващите спирки на сайта за обяви за недвижими имоти ще са в София на 6 март и Пловдив на 13 март. Пълната програма с датите и участниците в експертните срещи ще откриете ТУК.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2023г. ще се проведат за осма поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2022 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Институционални партньори са Български съвет за устойчиво развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара и Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още