IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на производството близо до клиентите увеличава търсенето на заводи в Европа

Промишлените компании се стремят да намалят зависимостта си от Китай на фона на геополитическото напрежение и притесненията за веригите за доставка

13:19 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Промишлени компании от цял свят купуват повече заводи в Европа въпреки икономическото забавяне в региона, тъй като геополитическите притеснения и проблемите с веригите за доставка принуждават компаниите да доближат дейностите си до своите клиенти, пише Financial Times.

Компаниите са придобили или наели индустриални площи с общ обем от 890 хил. кв. м през 2022 г., което е ръст с 29% спрямо предходната година, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Анализът на компанията обхваща сделки в девет европейски страни, включително Великобритания, Франция и Германия.

Тим Крайтън, ръководител на логистичните и индустриални площи в Европа в Cushman, коментира, че напоследък вижда клиенти, които предприемат „ниършоринг“ (преместване на производството близо до клиентите - бел. ред.), като инвестират в европейско производство, за да намалят зависимостта си от Китай и от други отдалечени локации.

Промишлени компании от Азия до Европа придобиват европейски заводи в отговор на търсенето от клиенти на континента, които през последните десетилетия изнесоха производството на много от стоките, които купуват, в Китай и други нискотарифни производствени центрове.

Растящото търсене на нови заводи се случва на фона на общ спад в усвоените индустриални площи в Европа, докато разходите на потребителите намаляват. Това накара търговци на дребно и собственици на складове да свият инвестициите си.

Но компаниите преосмислят стратегията си, тъй като напрежението между западните правителства и Пекин се задълбочава. Към това се добавя и силното нарушаване на глобалните снабдителни вериги по време на пандемията от COVID-19.

Крайтън коментира, че използването на роботи в промишленото производство, които минимизират производствените разходи в региони с по-евтина работна ръка, налага на европейските компании да доближат производството до потребителите.

Докладът на Cushman, който дава за пример обявените неотдавна планове на Mercedes-Benz да изгради първия си завод за електрически ванове в Полша, както и плановете на BMW да повиши производството на батерии за автомобили в нов завод в Унгария, отбелязва, че Централна и Източна Европа, където работната ръка е относително евтина, привлича особено големи инвестиции в промишленото производство.

Бърт Хеселинк, директор на отдела за връзки с клиенти в европейския собственик на бизнес имоти CTP, отбелязва, че промишлените площи съставляват все по-голям дял в портфейла на компанията след спад в търсенето на складови площи.

„Нашите клиенти са уведомявани: ако искате да продължавате да ни снабдявате, предпочитаме да го правите от Европа вместо от Китай“, допълва той. Макар че инвестициите в нови обекти вдигат разходите на промишлените компании в период на вече завишена инфлация, Хеселинк отбелязва, че компаниите отдават приоритет на предпазването на дейностите си от ново „бедствие“ при веригите за доставка.

Но не всички компании напускат Китай. Веригите за доставка на много от тях са засегнати от завишени разходи за енергия, заради които неотдавна индустриалният двигател на Европа Германия изпадна в рецесия. През април собственикът на боите Dulux - Akzo Nobel, заяви, че нидерландската компания е била принудена да се обърне още повече към Китай, след като разходите за енергия са принудили европейските ѝ доставчици да затворят заводи.

След като години наред западни компании инвестираха в Китай, бизнес лидери предупреждават също, че Европа изпитва недостиг на работна ръка в промишленото производство.

„Предизвикателство е да намерим хора с точните умения. И този проблем трябва да бъде разрешен, като например внасяме работници от други страни“, отбелязва Хеселинк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още